Planina pri Jezeru & Vogar (Bohinjski kot; Gorenjska)

Planina pri Jezeru & Vogar (Bohinjski kot; Gorenjska)

OdgovorNapisal/-a urbe » 06 Jan 2010 23:00

naslov: PLANINA PRI JEZERU & VOGAR (BOHINJSKI KOT; GORENJSKA)
tip ture: all mountain

težavnost: 4
razglednost: 2
tehnika vožnje: 3–4, 5 – spust z Vogarja
kondicija: 4–5

izhodišče: Ribčev Laz (parkirišče pri gostišču Kramar)
dolžina ture: 26 km
čas vožnje: 2:33 (neto)
absolutna višinska razlika: 922 m

kratka oznaka ture: nasprotje vzponov in spustov

opis ture: Štartamo na parkirišču pri gostišču Kramar ob Bohinjskem jezeru v smeri proti severu oz. Stari Fužini. Spustimo se po kratkem klančku, kmalu pa zavijemo desno na Jezersko polje na neizrazit kolovoz, ki sčasoma postane vedno bolj izrazit, dokler se pri prvih hišah v Stari Fužini ne spremeni v asfaltno cesto.
Na glavnem križišču zavijemo desno. Zapeljemo v klanec (V2), kjer nas po približno stotih metrih čaka pobiralec cestnine in parkirnine. No, bajkerjem ni treba nič plačat. Še vedno se vzpenjamo in na koncu dolgega desnega ovinka se klanec umiri, sčasoma se cesta začne celo rahlo spuščat.
Na razcepu zavijemo levo v smeri oznak za Pl. Vogar, Pl. Jezero in Pl. Blato; desni odcep gre na Voje. Peljemo se po makadamu (V3), najbolj strmi klanci so asfaltirani.
Na naslednjem križišču zavijemo ostro desno v smeri Pl. Blato in Pl. Jezero; naravnost se gre na Pl. Vogar. Odcep gozdarske vlake levo na Pl. Jezero je označen z veliko informativno tablo TNP, zapornico in prometnim znakom za prepoved vožnje v obe smeri (razen za lastnike zemljišč, seveda!). Kakor koli, od tu do Pl. Jezero je vožnja odvisna od kondicije, tehnike in mogoče tudi trenutnih razmer (V6–V7). Sicer pa je bajkabilno vsaj 80 % vlake.
Na Pl. Jezero je planinska postojanka, kjer se lahko okrepčamo z različnimi »dobrotami«.
Spust gre po isti poti kot vzpon in je 100 % bajkabilen (S4).
Ko pridemo na makadam, zavijemo desno in se spustimo do prej omenjenega križišča (kjer smo prej zavili ostro desno), kjer gremo zdaj naravnost v asfaltiran klanec.
Nekaj časa se še vzpenjamo, nato pa se začnemo lagano spuščat. Na manjšem parkirišču pred Pl. Zg. Vogar zavijemo desno in nadaljujemo vožnjo mimo Pl. Hebed do konca makadama.
Tu poiščemo začetek singlce, po kateri se pripeljemo (S2–S3) na Pl. Sp. Vogar, kjer je tudi planinska postojanka Kosijev dom na Vogarju.
Za spust v Staro Fužino samo sledimo markacijam. Na začetku je spust še kar tekoč (S4), nato pa se pot ustrmi in postane zelo kamnita (S7). Zadnjih nekaj deset metrov spusta do ceste, po kateri smo se prej vzpenjali proti Pl. pri Jezeru, je prekamnitih za bajkanje, tako da je treba pešačit.
Povratek h Kramarju je lahko po smeri vzpona ali pa, ko pridemo na cesto S. Fužina–Pl. Blato/Vogar/Voje, zavijemo levo dol k Hudičevemu mostu.

značilnosti in posebnosti na poti: korita Mostnice, Mostniški slapovi na koncu doline Voje

variante avtorja:
variante drugih: Ivan Varianta bolj bajkabilnega spusta po singlci čez greben Planica je opisan tukaj (zadnja dva odstavka).

koristne informacije: Zaradi gneče okoli Bohinja, Pl. Jezero in Vogarja ob sobotah in nedeljah, je bolje, da turo opravimo med tednom oz. izven glavne turistične sezone.

avtor in viri: Urbe, M. Paternu: Strme kolesnice
zemljevid:
fotografije in drugo gradivo: https://plus.google.com/b/1039043316087 ... 2307499537
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
 
Prispevkov: 3621
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov