Urban (Kozjak; Štajerska)

Urban (Kozjak; Štajerska)

OdgovorNapisal/-a ZarkoM » 06 Jan 2010 23:06

naslov: URBAN (KOZJAK; ŠTAJERSKA)
tip ture: popoldanska tura, all mountain, varianta: XC

težavnost: 2
razglednost: 3
tehnika vožnje: 2
kondicija: 2

izhodišče: Kamnica pri Mariboru (Za uporabo povezave morate biti registrirani za uporabo NVAtlasa. Registracija je brezplačna)
dolžina ture: 10 km
čas vožnje: 1:25
skupna višinska razlika: 550 m

kratka oznaka ture: Obisk značilne izletniške točke nad Mairborom, toda na malo drugačen način.

info:Urban je priljubljena izletniška točka Mariborčanov, toda le redki planinci, kaj šele kolesarji, uporabljajo predlagano smer, ki zahteva kar nekaj znanja, izkušenj in moči. Varianta se izogne "problematičnim" odsekom in je z asfaltnim vzponom in nezahtevnim ter pretežno asfaltnim spustom, primerna za vsakega rekreativca.

opis ture: Iz Kamnice [1] peljemo po asfaltni cesti proti Kungoti. Pred prvim izrazitim vzponom ob avtobusni postaji [2] zavijemo levo na makadamskeo cesto, ki nas v blagem vzponu pelje mimo kmetij do križišča [3] kjer zavijemo desno. Cesta se konča na dvorišču kmetije [4] od koder vodi slabo markiran kolovoz v gozd. Sledimo mu po najbolj zvoženi smeri, ki v nekaj serpentinah izmenjaje pelje po gozdu in travniku. Vzpon je mestoma kar strm a v celoti vozen. Ko pridemo do stika s cesto [5], zavijemo desno in se mimo kmetije spustimo do križišča z asfaltno cesto [6]. Nadaljujemo levo po njej. Nekaj 10 metrov nad hišo s streho do tal [7] zavijemo desno po široki poti, ki gre naravnost navzgor in nas po bljižnici pripelje do stika s cesto [8]. Kmalu za tem nas kažipot [9] usmeri v zadnji, precej strm a tehnično nezahteven, asfaltni vzpon do cerkve [10] Sv. Urbana.

Spust do [5] poteka v smeri vzpona. Tam pa nadaljujemo naravnost po makadamski cesti navzgor dokler ne peljemo mimo vikenda [11] in po blagem spustu do sedla pod vrhom [12]. Obidemo po izrazitejši poti na desni strani. Čaka nas strm, tehnično zahtevnejši spust po kolovozu, ki se zaključi pri stiku s cesto [13]. Če imamo dovolj zaleta uberemo bližnjico po pešpoti, ki nas v kratkem a strmem prehodu pripelje do ceste vzdolž grebena. (Lahko jo dosežemo tudi po cesti, ki zavije v serpentini). Cesta se kmalu konča in nadaljuje s potki ob ograji. Sledimo markacijam. Te nas zapeljejo v gozd. Pot se razširi [14]. Čaka nas še zahtevnejši vzpon na Lucijin breg, od tam pa naprej po edini grebenski poti. Po izravnavi, malo pred dosegom naslednjega vrha [15], moramo biti pozorni, da najdemo nadaljevanje, ki levo pod grebenom rahlo izpostavljeno preči pobočje. (Če smo prišli do roba gozda, smo šli narobe). Kmalu ponovno ujamemo greben in nadaljujemo v strmem spustu. Sledimo shojeni poti dokler ne pripeljemo do barak na desni [16], kjer se spustimo po poti levo strmo navzdol. Kmalu pridemo do stika z makadamsko cesto. Po njej se spustimo do asfaltne. Zavijemo desno in že smo v Kamnici.

značilnosti in posebnosti na poti:Tako vzpon od [4] do [5] kot spust čez Lucijin breg ([14] do [16]) zahtevata kar nekaj moči, znanja in izkušenj. Pri spustu moramo biti pozorni na ležeče "policaje", ki jih včasih puščajo za seboj nestrpni sprehajalci.

variante avtorja:Zahtevno turo lahko spremenimo v bistveno lažjo, če pri [2] nadaljujemo po asfaltu do vrha [A], kjer zavijemo levo po asfaltni cesti na Urban. Ta nas pripelje do stika z glavno smerjo [6]. Spust pričnemo po poti, ki pelje čez travnik proti zahodu, prečka vinograd in nas pripelje do kmetije Bobič [6]. Tam nadaljujemo levo po asfaltu do križa [C] in naprej navzdol ob Kamniškem potoku do Kamnice.

Spust mimo Bobiča [6] lahko kombiniramo s spustom čez Lucijin breg. Pri križu [C] zavijemo levo na makadamsko cesto, ki nas zapelje do vinograda. Nadaljujemo strmo navzgor po kolovozu dokler pri kmetiji Sabnik [D] ne pridemo do stika z asfaltno cesto na Urban. Po njej se spustimo do [7].

variante drugih:

kombinacije z ostalimi turami: Turo je moč lepo kombinirati s turo Kalvarija, Piramida. Stični točki omenjene ture sta [25] in [1]. Za povezavo uporabimo cesto, ki od Kamnice, mimo Konjeniškega kluba pelje proti Mariboru.

Po spustu proti Bobiču pa lahko v [C] nadaljujemo proti Medič bregu ali Gaju.

koristne informacije: Na Urbanu in pri kmetiji Bobič je na voljo gostinska ponudba (kmečki turizem).

avtor in viri: ZarkoM
zemljevid: (Klikni za povečavo)
Slika
fotografije in drugo gradivo:
ZarkoM
Uporabniški avatar
ZarkoM
Navigator
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 26 Mar 2002 14:59
Kraj: Maribor

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov