Stran 1 od 1

Medič Breg, Gaj, Tojzlov vrh (Kozjak; Štajerska)

OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2010 23:12
Napisal/-a ZarkoM
naslov: MEDIČ BREG, GAJ, TOJZLOV VRH (KOZJAK; ŠTAJERSKA)
tip ture: popoldanska tura, XC

težavnost: 2
razglednost: 2
tehnika vožnje: 1
kondicija: 2

izhodišče: Kamnica pri Mariboru (Za uporabo povezave morate biti registrirani za uporabo NVAtlasa. Registracija je brezplačna)
dolžina ture: 22 km
čas vožnje: 2:00
skupna višinska razlika: 450 m

kratka oznaka ture: Obisk idilične vasice Gaj nad Mariborom.

info:Klasična pot na Gaj pelje iz Brestrnice po Šober grabi s povratkom po Perkovi ali čez Urban. Opisana varianta je manj prometna, bolj razgledna a tudi napornejša. Prvi del je enak turi na Medič breg.

opis ture: Iz Kamnice [1] se peljemo levo od cerkve po dolini Kamniškega potoka dokler ne pridemo do mosta [2] s kažipotom levo na Medič Breg. Zavijemo v dolg, strm asfaltni klanec, ki kar noče odnehati. Ko končno popusti in pridemo iz gozda [3], peljemo desno po asfaltni cesti, ki pretežno sledi vrhu grebena. Po koncu asfalta nadaljujemo po glavni smeri (na levo sta dva odcepa), dokler se izrazito ne spustimo do križišča s cesto proti Perkovi grabi [5]. Zavijemo levo po njej in v naslednjem križišču [6] desno navzgor. Cesta pelje mimo dveh kmetij. Ko pripeljemo do križišča nad drugo kmetijo [7], zavijemo levo in tik pred naslednjo kmetijo [8] desno navzdol. V dolgem makadamskem spustu se dosežemo cesto po Perkovi grabi [9]. Zavijemo desno in ob stiku z asfaltom [10] levo po njem. Peljemo se po koncu doline, nato pa se cesta prične vzpenjati dokler ne dosežemo grebena [11]. Zavijemo levo in pred pokopališčem še enkrat levo proti cerkvi [12]. Nadaljujemo po asfaltni cesti proti jugu dokler ne se cesta ne konča pri planinskem domu na Tojzlovem vrhu.

Spust poteka sprva po isti poti do odcepa ceste ostro desno nazaj [13]. Zavijemo po njem in nadaljujemo po glavni smeri dokler v blagem spustu ne pripeljemo do križišča pri znamenju (kapelica) [14]. Zavijemo levo po slabši makadamski cesti. Po njej se spustimo v Perkovo grabo [15]. Tu zavijemo desno in se po cesti spustimo do kapelice v Brestrnici [16], zavijemo levo in takoj zatem desno po ulici. Nadaljujemo naravnost dokler za nogometnim križiščem [17] ne izberemo leve poti. Po njej do konca [18], kjer se spustimo do kolesarske steze ob glavni cesti. Po njej se vrnemo do izhodišča.

variante avtorja: Po spustu iz Medič brega do ceste [5] zavijemo desno in peljemo do križišča pri križu [C]. Nadaljujemo levo po makadamski cesti pod kmetijo Bobič. Sprva dobra cesta se kaj kmalu poslabša in nadaljuje v dolgem strmejšem vzponu. Sledimo glavni smeri dokler na koncu v izravnavi ne pripeljemo do stika z asfaltno cesto na Urban [D]. Zavijemo levo in se pripeljemo do križišča [7] od koder nadaljujemo po glavni smeri ture.

Asfaltnemu vzponu iz perkove grabe na Gaj se lahko izognemo tako, da v križišču [10] zavijemo levo navzgor po makadamski cesti, ki nas mimo kmetije pripelje do grebena.

Tudi na trasi Gaj-Tojzlov vrh lahko peljemo po planinski poti. Za turistično kmetijo Korošec [E] sledimo markacijam. Pot nas vodi ob gozdu, mimo kmetije Iglič, kjer se ponovno združi s cesto. Po njej nadaljujemo do odcepa proti Kmetiji Tojzl. Prečkamo dvorišče in nadaljujemo po slabo vidni poti ob gozdu, ki nas pripelje do spomenika na Tojzlovem vrhu. Zavijemo levo in se spustimo do planinskega doma. Na jugovzhodnem vogalu doma pelje strmo navzdol pot, ki nas po bližnjici pripelje do ceste [F] po kateri vodi glavna smer spusta. Cesto prečkamo in vrh obidemo po na levi strani. Alternativni spust se pri kmetiji Šting [G] združi z glavnim.

Tura je (razen vzpona od [F] do planinskega doma) vozna tudi v obratni smeri.

variante drugih:

kombinacije z ostalimi turami: Opisana tura lahko predstavlja nadaljevanje ture na Urban. Iz Urbana se spustimo mimo kmetije Bobič do [C] in nadaljujemo v smeri [5] ali [D].

Za kmetijo Iglič [A] nas markacije usmerijo na planinsko pot, ki mimo lovske koče nad Dobajevim mlinom pelje v smeri dostopov na Žavcarjev vrh [B].

koristne informacije:
Tojzlov vrh

avtor in viri: ZarkoM
zemljevid: (Klikni za povečavo)
Slika
fotografije in drugo gradivo: