Učka

Stanje na gorskokolesarskih poteh. Nasveti, opozorila, prepovedi, predlogi. Organizacija in povabila na čistilne akcije poti. Poročila s terena z namigi o priporočljivih obvozih, nevarnih odsekih, spremenjenih ali uničenih poteh...

Učka

OdgovorNapisal/-a primozf » 05 Jul 2004 13:30

Iščem informacije o vzponu in spustu na Učko. Bil sem ža nekoč na vrhu, vendar po cesti gor in dol. A je kdo vozil tam okoli in pozna kaj bolj zanimivega, kot je asfalt do vrha. Po karti sodeč z vrha spust ni možen, morda pa iz Male Učke na zahodno stran, ali pa proti Medveji, kot je nekoč poskušala Katka.
Primož
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MarE » 05 Jul 2004 13:36

Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
 
Prispevkov: 13790
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... ..... ....- -- - -...

OdgovorNapisal/-a primozf » 05 Jul 2004 13:52

Mare, hvala. :oops: Ne vem, kako mi ni usepelo najt teh postov. Funkcija išči ni našla nič zanimivega za geslom učka, samo google nekaj na stari tabli.
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MarE » 05 Jul 2004 14:00

Ja, saj ti pravim, vprašaj Kvišnarco ;)
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
 
Prispevkov: 13790
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... ..... ....- -- - -...

OdgovorNapisal/-a primozf » 12 Jul 2004 16:22

Dolgujem še poročilo s ture:

Vzpon ni prav posebej zanimiv, razen kilometra makadama pred prikljuckom na cesto, ki pelje iz Opatije na vrh Ucke, gre ves cas po asfaltu. Zacel sem v Icicih, po cesti proti Veprincu, kjer se je dalo po bliznjicah cez vasi. Glavno cesto sem preckal cez most v vasi Puhari.

Spust proti Lovranu je zelo dobro markiran, zacne se z vrha na juzno stran. Do sedla med Vojakom in Suhim vrhom je zelo zahteven krusljiv teren, kjer sem nosil kolo 40 vm. Na sedlu gre pot levo najprej nekaj casa kot ozka stezica med koprivami, nato pa se spusti po gozdu cez pecine, ki so vidne z obale. Tu sem sel do 1100 vm kar nekaj pes, pot je sicer brez ovir, pokrita z listjem a zelo strma. Nato je do Lovrana pot bolj polozna in v celoti vozna, razen nekaj odsekov, kjer tovorijo les na konjih in je pot unicena.

Edini problem pri orientaciji je na priblizno 650 vm, kjer konjska steza zavije levo iz markirane poti, vendar se kmalu konca na obracaliscu gozdne ceste. Markirana pot nadaljuje po pobocju in se nekajkrat precka gozdne ceste.

Na priblizno 400 vm se zacnejo stopnice, najprej je to samo s skalami utrjena pot, ki se po vecinoma kamnitih, vmes pa tudi betonskih stopnicah nadaljuje skozi Lovran. Na tem spustu sem prevozil vec stopnic kot prej vseh skupaj, se mi zdi.

Zemljevid in nekaj slik:
http://tabla.mtb.si/gallery/album804
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a GIANT » 12 Jul 2004 23:19

Krasna tura,mater stopnic je pa blo dosti..... :lol:
Uporabniški avatar
GIANT
član
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 09 Jul 2004 11:02
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Primooz » 02 Avg 2004 08:15

Živjo,

dober spust je tudi, če na sedlu (
http://tabla.mtb.si/gallery/album626/IMG_6396 )
zaviješ desno (na zahod) proti Mali Učki. Iz Male Učke greš lahko:
1. levo (vzhod) po slabem makadamu (ampak prevozen tudi z avtom), ki ovije Učko in se mimo počivališča pred tunelom Učka spusti v Lovransko Drago in Lovran.
2. desno proti Veliki Učki in nazaj na vrh oz. do koče
3. naravnost skozi vas nekaj časa po planoti in nato navzdol po divjem kolovozu, mimo vodnega zajetja, kjer greš lahko po singelsci direktno v Moščeniško drago ali po betonski cesti v Moščenice. Kolovoz je približno v razponu od .... do kot na slikah.

Povsod pa lahko kombiniraš oz. izbiraš bližnjice. Potk in cest je neverjetno ... če te kaj zanima, vprašaj.
Jast bom probal čez vikend gor, če je kakšen interesent za petek/soboto, naj se javi.
Primooz
član
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 24 Apr 2003 07:05

OdgovorNapisal/-a primozf » 06 Avg 2004 14:38

Učko bom vsekakor še raziskoval, nekaj v začetku septembra, ko bom v Istri.
Hvala za namige, vsekakor se bom spustil do Male učke in v smer Moščenic. Spustiti se nameravam še po pešpoti, ki pride iz Poklona.
Iščem tudi čim bolj zanimiv vzpon, s čim manj asfalta.
Poročaj o turi.

LP Primož
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a primozf » 20 Nov 2004 00:25

Dolžan sem še opis poti na Učki, ki sem jo raziskoval poleti. Na splošno je teren precej skalnat. Poti so zelo dobro markirane, vsa križišča so označena s kažipoti, na žalost pa nisem našel karte, na kateri bi bile poti vrisane, razen kart, ki so objavljene na nekaterih mestih v parku.
Vrh je visok 1400 metrov, začetek vzpona pa je seveda pri 0m. Na vrh vodi asfaltna cesta iz Opatije, jaz sem večinoma štartal v Lovranu in se po lokalnih, zelo strmih asfaltnih cestah (vmes je celo nekaj makadama) vzpel na staro glavno cesto čez vasi Poljane in Puhari do sedla Poklon. (11)
Druga varianta vzpona (12) je od Tuljševice naprej makadamska cesta, ki gre okoli vrha na zahodno stran čez vas Mala Učka prek Vele Učke do sedla Poklon. Iz sedla na vrh gre asfaltna cesta ali pot po zahodni strani, ki pa zaradi slabe podlage ni v celoti vozna.
Z najvišjega vrha Vojaka je zelo lep spust (9) nazaj na sedlo Poklon. Poteka po markirani poti ki je zelo skalnata, vendar ni strma.
S Poklona je možen spust po markirani poti (3) v Dobreč mimo hotela, ki je lepo vozen, se pa proti koncu priključi betonski cesti, ki pelje v Dobreč.
Druga varianta je spust v Liganj (5). Začne se po kolovozu in nadaljuje po markirani poti. Zadnji del, 400 vm gre po stopnicah, ki so zložene iz kamnitih blokov nepravilnih oblik, zame nevozno. Kasneje se spremeni v pravilno stopnišče, po katerem se spustiš do morja.
Tretja varianta gre po kolovozu še naprej, nato po zapuščeni in zaraščeni gozdni cesti do sečišča s pešpotjo z vrha, nato po markirani poti do Lovranske drage. Naprej gre označena pot po pobočju drage precej gor in dol do stika s potjo iz Male Učke in naprej proti Medveji.
Druga možnost spusta z vrha Vojaka je proti jugu (10), po zelo strmi skalnati poti, vendar če slediš poti, ki vijuga po pobočju, je cela vozna in pripelje do sedla med Vojakom in Suhim vrhom. Varianta do sedla gre makadamu, ki se na 1200nm odcepi od asfaltne ceste. Od tu je možen spust direktno v Lovran (6). Gornji del gre med pečinami, ki so z morja vidne pod vrhom in je zame praktično nevozen zaradi velike strmine, čeprav na poti ni ovir. V srednjem delu 1100-500 nm je pot lepo vozna. V zadnjem delu se priključi poti iz Poklona.
Druga možnost spusta je po zahodni strani proti Poklonu, ki pa ni tako zanimiva.
Tretja varianta gre proti Mali Učki, ampak jaz sem šel precej peš, ker je teren zelo zahteven, strm in krušljiv.
Iz vasi Mala učka sta dve možnosti. Prva gre najprej po cesti, po kateri je možen tudi vzpon (12), nato pa se markirana pot (1) odcepi proti Medveji. Pot je slabo markirana, zahtevna po samotnem golem pobočju, polno skritih skal v travi. V zadnjem delu (400 nm) se v zapuščeni vasi Vlasin začne stopnišče, ki je zame nevozno, in se zelo strmo spusti v Medvejo.
Druga varianta iz Male učke je kolovoz (2) proti Moščenički dragi, nato po markirani poti čez zapuščeno vas Trebišče in po dragi do morja.

Vse poti, ki so označene na karti so prevožni GPS tracki. Učka je naravni park in je kolesarjenje izven cest po mojem prepovedano, videl sem tudi rangerje, nisem pa prišel z njimi v kontakt. Tistih nekaj turistov, ki so šli poleti gor peš, me je samo začudeno gledalo.
Vzpon na splošno ni preveč zanimiv, je pa vrh seveda dostopen za avtom...
Spusti pa so večinoma vsi zelo zahtevni, toplo priporočam ščitnike in veliko hoda na kolesu.

Zemljevid in nekaj slik:
http://tabla.mtb.si/gallery/album804

dodan link do zemljevida : http://www.shrani.si/?2q/X1/HuWdgpa/ucka.jpg
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Milan » 20 Nov 2004 08:46

Dobro si to pripravil in opisal!!
PS: Naslednjič ne grem več z dirkalcem iz Kopra, ampak z gorcem. Enkrat sredi zime.
Milan
 

OdgovorNapisal/-a Nejc>40 » 22 Nov 2004 14:55

Enkratno Primož! Sam sem turo pred leti že vozil vendar po asfaltu. Ta varianta pa je mene kot nekaj "so-bajkerjev" že navdahnila za nov izlet.
Uporabniški avatar
Nejc>40
član
 
Prispevkov: 876
Pridružen: 08 Sep 2004 07:10
Kraj: Pod Stolom - gorenjskim

OdgovorNapisal/-a gorazdZ. » 22 Nov 2004 19:29

Ali mogoče kdo ve, kakšna je kazen za vožnjo po nacionalnem parku v HR po planinski poti. Na njihovi strani ( http://www.pp-ucka.hr/pravila-ponasanja.html ) je zanimiv znak (podoben kot v TNP-ju) za prepoved off road vožnjo po parku. Kdo je na znaku? Kolesar ali motorist?
Uporabniški avatar
gorazdZ.
član
 
Prispevkov: 505
Pridružen: 09 Avg 2003 10:27
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Tomo » 22 Nov 2004 20:56

Mislim da gre za podobno prepoved kot velja tudi v Sloveniji - off-road dobesedno. Prepoved v TNP je dodatna prepoved. Če pogledaš ostalo vsebino ( http://www.pp-ucka.hr/rekreacija-biciklizam.html ) nekakšna aktivnosti očitno je dovoljena.
Uporabniški avatar
Tomo
Škart roba
 
Prispevkov: 9417
Pridružen: 27 Jul 2000 20:59
Kraj: AutoBahn

OdgovorNapisal/-a gorazdZ. » 22 Nov 2004 21:16

Ja sem videl, da je aktivnost dovoljena, tudi kljub sliki, ki zgleda zelo off road, mislim, da si oni kolesarjenje predstavljajo kot piše zraven v tekstu: uz biciklističke staze.
Uporabniški avatar
gorazdZ.
član
 
Prispevkov: 505
Pridružen: 09 Avg 2003 10:27
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a primozf » 23 Nov 2004 00:01

V okviru parka prirode Učka obstaja nekaj označenih MTB poti, se sicer ne spomnim, ker me niti ni zanimalo, ampak so uglavnem izleti po asfaltu in makadamskih poteh. Ne poznam zakonodaje in tudi na hrvaških forumih nihče ne omenja Učke. Lahko pa rečem, da poleti ni bilo nikjer nobenega človeka. Na vrhu vedno nekaj turistov, ki so tja prišli z avtom, sem in tja kakšen planinec, vendar uglavnem po markirani poti iz Poklona do vrha. Drugje sem srečeval samo gozdarje. Ne vem pa, kako je pozimi, verjamem, da je več planincev. Je pa podlaga zelo krušljiva, podobno kot na kraškem robu in s tem zelo občutljiva, torej je treba voziti z občutkom!
S kolesarskega stališča je lokacija sigurno zanimiva preko zime, najbrž snega na vrhu ni, od Ljubljane je 1,5 ure vožnje in višinske razlike je za pošteno celodnevno turo. Letošnjo zimo planiram tam preživeti še kakšen vikend, čeprav bom pogrešal dodatni bonus: z biciklom zapelješ na peščeno plažo v Medveji ali Moščenički dragi in direktno v morje :wink:
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tinker » 24 Nov 2004 09:07

primozf...?!Letošnjo zimo!?

...boš počel še kaj ...

Tinker
:D [/quote]
grizzly is a TRAIL bear
Uporabniški avatar
tinker
Papa bear
 
Prispevkov: 640
Pridružen: 24 Mar 2004 09:34
Kraj: lj - šiška

OdgovorNapisal/-a Primooz » 24 Nov 2004 12:29

Evo, še s sliko podkrepim promozf-jeve besede ... to je med Sv. Jeleno in Grabrovo (za poznavalce) - v glavnem nad Mošćenicami.
Nekaj turc sem naredil septembra, bom ob priložnosti dal slikce gor. Je pa divje..... pa sami klanci.

lp
Primooz
član
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 24 Apr 2003 07:05

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 22 Mar 2005 18:53

@ primozf: Vem, da je topic star, zanima me katera od poti (označene z številko) po Učki, ki si jih zrisal z GPS om, je najbolj tekoča.

Tale učka me matra ža par let, tale karta pa je pika na i. :D

Torej če lahko razvrstiš opisane poti do najlažje (najbolj tekoče) od najtežje :Fade-color

Saj ne da sm pezde, ampak ker grem ponavadi sam na ture, ne izbiram nekih plezalnih variant.

THX za odgovor, če je tale post še živ...
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a primozf » 22 Mar 2005 20:29

Kot najbolj tekočo imam v spominu varianto 3, ki se na višini, kjer variante 1,4 ter 5,6 pridejo do nevoznih sklanih blokov oziroma stopnic, priključi na betonsko cesto. Do Poklona, kjer se ta varianta začne, prideš po zahtevni kamniti singlici 9, ali pa začneš po asfaltu, edini desni makadamski odcep pod vrhom proti sedlu med Vojakom in Suhim vrhom, in nato tekoč spust po kolovozu po zahodni strani.
Odsvetujem pa pot proti Lovranu (6) in direktno pot do Male Učke.
Obstaja po mojem še ena varianta spusta od Male Učke do Moščeničke drage, ki pa je nisem odpeljal, tako da nisem 100%. Pri varianti 2 sem se namreč na pol poti odcepil od lepo voznega kamnitega kolovoza na slabo vozno pešpot. Po mojem se ta kolovoz nadaljuje do morja. Če to kombiniraš s potjo od vrha po asfaltu in nato makadamu do sedla med Vojakom in Suhim vrhom, spustom po zahodni strani proti vojaku in nato makadamski cesti od Vele do Male učke, dobiš morda varianto, po kateri bi bil možen tudi vzpon... Ideja za letos poleti, če bo veliiiko kondicije...
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 26 Mar 2005 11:18

Ej Primož hvala! :D

Mislim, da bom letos tam kr neki časa.... .
V knjigi hrvatske planine pravjo, da se da dobiti karto Učke 1:18.000 v Lovranu v nekem turističnem officu. Javim, če se res da dobiti kakšno natančno karto.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gorazdZ. » 25 Sep 2005 13:00

Karto lahko kupiš hišici na Poklonu in če je na vrhu stolp odprt tudi gor. Cena 55hrk.
Uporabniški avatar
gorazdZ.
član
 
Prispevkov: 505
Pridružen: 09 Avg 2003 10:27
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a gorazd » 16 Apr 2006 14:52

Bo kdo za prvomajske praznike na Istri.
Mogoče skočimo skupaj na Učko...
Human power only!
Uporabniški avatar
gorazd
blatar
 
Prispevkov: 1760
Pridružen: 09 Mar 2003 22:34
Kraj: 3jica

OdgovorNapisal/-a Skrt » 16 Apr 2006 15:20

primozf, dej cimprej se pozdravi da gremo probat tole, kot smo se takrat menli :)
lp Mare
Uporabniški avatar
Skrt
član
 
Prispevkov: 2288
Pridružen: 15 Apr 2002 20:42
Kraj: Ilirska Bistrica

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 18 Apr 2006 13:35

izgleda, da bom čez prvomajske vsaj enkrat na Učki...
Lahko se dobimo.

Bom pa imel frenda s seboj, zato bo tempo za gor zelo u izi.

Me za vzpon zanima varianta čez malo učko. 1400 vm asfalta mi je bilo vrh glave... .

Za dol pa me zanima, katera varianta v spodnjem delu je najboljša. lansko leto sem se od dobreča dol spustil 400 vm po asfaltu :(

Torej kakšna varianta, ki lahko tudi zahtevna (S6-S7) v spodnjem delu. Sicer je primozF to opisal, ampak še kakšen namig.

Lani sem imel super karto 1:30.000, ampak sem za en del spodaj porabil dobro uro, ker je bilo vse zaraščeno.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a primozf » 18 Apr 2006 19:13

Glede vzpona je po mojem najboljše, da se ga odpelje v družbi in pogovoru po asfaltu. Makadam iz Tuljševice do Male Učke se strašno vleče in je v bistvu tudi dolgočasen. Potem pa moraš še na vrh.
Druga varianta vzpona je iz Moščenic, ampak žal tega nisem peljal, mislim pa, da se pride gor do Male Učke po slabem kolovozu. Več na to temo bo vedel Problematiks.
Fino je biti na vrhu relativno spočit, ker zabava je vsekakor dol!
V spodnjem delu ne poznam singlice, ki bi prišla od 400m do morja. Po mojem so vse vzdrževane poti ali asfaltirane ali pa so stopnišča. Jaz grem ponavadi dol v Lovran, cel spodnji del spusta je eno samo stopnišče, v zgornjem delu nevozno, potem pa postane vedno bolj urejeno in vedno večji užitek.
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gorazd » 18 Apr 2006 21:13

Če se je možno, bi se rade volje priključil in bi skupaj odpeljali turo.
Meni bi najbolj pasalo v nedeljo ali v ponedeljek.
Kje se gre gor, mi je vseeno, bom pa bolj srečen, če bo čim maj asfalta in avtomobilov na poti.
Dol pa bomo itak peljali po planinski poti, ki pa bo verjetno bolj obljudena...

LP Gorazd
Human power only!
Uporabniški avatar
gorazd
blatar
 
Prispevkov: 1760
Pridružen: 09 Mar 2003 22:34
Kraj: 3jica

učka

OdgovorNapisal/-a Primooz » 19 Apr 2006 09:08

Jest vem :)

Gor iz Moščenic: greš po betonu do Grabrove, nato po trasi vodovoda, vse se da peljat (beton, kolovoz), vmes je za ene 10 minut porivanja pred Malo Učko, ker je cesta prestrma. Od Male Učke do prelaza Poklon je lep razgleden makadam, potem pa asfalt do vrha.

Dol po singlcah do morja:
1. iz Učke na jug do prelaza s Suhim vrhom, nato:
a. proti Lovranu po singlcah, malo peš, do Lovranske drage, kjer se odcepi zahtevna singlca do Medveje (nisem probal, samo govorice)
b. proti Mali Učki po singlci (parkrat je treba sestopit), nato proti Moščenicam po kolovozih, na najvišji točki vodnega zajetja se odcepi krasna potka proti Potokom (soteska s tolmuni), ostane ti še ene 200 m betonskega spusta pod plezališčem do Moščeniške drage ...
Primooz
član
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 24 Apr 2003 07:05

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 19 Apr 2006 11:16

Glede na odlično karto od primozaF
http://tabla.mtb.si/gallery/album804/ucka
ki mi je postala kar referenca (ker je so vse prevoženi tracki :D ), so tele nove variante tudi zanimive.

Spust iz Lovraske drage v Medvejo je v spodnjem delu sanjska (pred leti sem nabiral kostanje), vednar žal nisem šel dovolj gor. Na karti so plastnice zelo skupaj. Zna biti jako zajebana. Tako, da imam sedaj v mislih varianto spusta:
vrh-poklon (var.9)
poklon-lovranska draga (var.4)
lovranska draga-medveja (e pa da vidimo...)

Ali pa
vrh-poklon (var.9) in nato poklon-lovran (var.5)

Za gor pa Moščenice-mala učka-vela učka-vrh
@primooz: kako zahteven je vzpon Moščenice-mala učka.:s3-s4-s5?
PrimozF ima prav, se ne gre skuriti že na vzponu.

primozf napisal/-a:Glede vzpona je po mojem najboljše, da se ga odpelje v družbi in pogovoru po asfaltu. Makadam iz Tuljševice do Male Učke se strašno vleče in je v bistvu tudi dolgočasen.

@primozf: To misliš, da je za varianta zelo položna (se zato vleče) in zato dolgočasna, al ni razgledov, al kaj ti ni bilo všeč?

pa še: a si ti celo varianto 12 odpeljal navzgor. (tudi del vele učke do sedla in nato do vrha). Ali pa je to tudi track spusta?
Predvidevam, da se ti ne spuščaš po makadamih. :twisted:
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a primozf » 19 Apr 2006 16:19

@Primooz
Ja tole varianto vzpona sem imel v mislih. Se da tudi brez asfalta do vrha, lahko greš po kolovozu/singli iz Vele Učke po zahodni strani do prelaza in nazaj na asfalt, do vrha še 100vm. Ta kolovoz je v prvi polovici zelo zahteven, ampak s veliko kondicije precej vozen. V drugem delu je lepa singlica. Na zemljevidu je to zeleno(12).
1.Spust iz suhega vrha do Male Učke sem šel kar precej peš, veliko je grušča, ki spodnaša sprednje kolo.
2.vožnja po Moščeniški dragi je res prijetna, edino spust od vodnega zajetja do drage je precej zavit.
@jabooz
poklon-lovranska draga gre v srednjem delu, med koncem poti pri, če se prav spomnim, ostankih neke bolnice, do prečkanja makadamske ceste precej offroad, po ostankih nekega kolovoza, ki je bil precej zaraščen. Čeprav gre vglavnem po izohipsi, sem precej porival. Če boste šli tam, ne obupat, se pride.
Glede makadama: cesta je zelo dolga in nezanimiva, ker tehničnih izzivov ni, orentacijskih tudi ne, vidi se nič, ker si v gozdu. Jaz imam pri svojem povprečnem kondicijskem stanju že itak dovolj problemov odpeljat vse skupaj v nekem normalnem času, če hočeš it gor po makadamu, rabiš res cel dan. Edina prednost tega vzpona je, da dobiš dober občutek za potek ostalih pešpoti, ki to cesto večkrat sekajo.
12 sem celo odpeljal navzgor, da, v malo boljšem kondicijskem stanju kot sem danes (z zlomljeno ramo...)

Glavna privlačnost Učke je sigurno spust, ker je 1400vm brez prekinitve, brez vmesnih vzponov, in je lahko zelo tehničen. Kot tura nima neke posebne vrednosti, razen fenomenalnega razgleda z vrha.
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Sajmon » 19 Apr 2006 18:55

Ste že kaj razmišljali o nočni varianti? Nekje sredi maja bi bilo prav lepo. :)
Drugače pa tudi mene še čaka tale Učka ti materna, :lol: tako da Skrt in ostali, lahko se kaj zmenimo.
Uporabniški avatar
Sajmon
Blegošman
 
Prispevkov: 6310
Pridružen: 09 Maj 2003 12:05

OdgovorNapisal/-a Skrt » 19 Apr 2006 19:26

Jest sm za, tako za nočno kot za dnevno :) Sam vodiča za nočno treba dobit :wink:
lp Mare
Uporabniški avatar
Skrt
član
 
Prispevkov: 2288
Pridružen: 15 Apr 2002 20:42
Kraj: Ilirska Bistrica

OdgovorNapisal/-a primozf » 19 Apr 2006 19:39

Uf, huda Sajmon!. Popoldne gor, ob 21:00 štart z vrha, ob 24:00 nočno kopanje v Opatiji! To bi šlo tudi poleti! Če se ne zmenite prej, ko jaz pozdravim ramo, 100%!
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Sajmon » 19 Apr 2006 21:26

E, vidiš, Primož, to ja, TO!! Bereš misli. 8)
Uporabniški avatar
Sajmon
Blegošman
 
Prispevkov: 6310
Pridružen: 09 Maj 2003 12:05

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 09 Maj 2006 13:02

Še poročilo iz Učke. Žal je šlo gor samo enkrat zaradi vremena. Vzpon je potekal iz Lovrana proti Dobreču, nato pa po makadamski cesti (ki se začne v Tuliševici) proti Tunelu in nato proti Mali učki, Veli učki in Vojaku. Velja opozorilo, da je ta makadamska cesta v delu pri Gnjcu (nek mali vrh na poti) precej strma in da je podlaga dokaj groba. Ta del pobere precej energije.
Razgleda na vrhu tokrat žal ni bilo.
Spust je potekal po Primoževi varianti 6 (Vojak-Sedlo-Vrata), nato sva zavila na varinato 4 proti Lovranski dragi in nato v Medvejo.

Razmere so bile zaradi dežja nekaj dni prej precej zahtevne. Na mokri blatni podlagi je bilo obilo listja. Verjamem, da bi v suhih razmerah in brez listja bilo vozljiv tudi najbolj strm del VRAT. Del do makadamske ceste Dobreč-Mala Učka je zaradi vlage in kotalečih se kamnov zahteval veliko koncentracije.
Pot po varianti 4 proti Lovranski dragi je bila že suha. Deli te poti so strmi in povsem kamniti, ampak je podlaga prijela precej bolje.
Pot od Lovranske drage proti Medveji poteka po zahtevni poti (S6-deli S7). Zame je vozljiva cca. 95% (na 100 metrih poti grem cca. 5 metrov peš). Pot je kombinacija kamnitih blokov in skal, ki na srečo niso preveliki. Poleg tega so ugodno obrnjeni (navzdol). Moj mtb buddy Uno je odpeljal praktično vse.
Ta varianta spusta je v bistvu prava poslastica, saj te čaka 1400 mvr zelo zahtevnega spusta (večino kamnitega), ki zahteva zbranost. Moram reči, da sem bil zelo vesel komolčnikov, ker so prvič prišli prav. No, pa imamo varianto spusta po singlah vse od vrha pa do morja.

Na tej varianti vzpona sva pridelala 1860 met. vzpona (malo je dodal rahli orientacijski zajeb). Za tiste, ki niso prepričani v svojo kondicijo, je varianta vzpona po asvaltni cesti sigurno boljša.
Pa če bi se odločili za nočno na učko, je tale skoraj mal prehuda…

Pa še: na vrhu je bil parkiran avto Nacionalnega parka Učka. Pričakoval sem, da se bo treba izmotavati po kateri varianti greva dol, saj sva bila obložena z ščitniki, pa se ranger samo nasmehnil in rekel: Super bicikl !!!
Pa še prav je imel. Canyon team rula (no včasih tudi sesa, ampak samo laško :) )


FOTOMATERIAL
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a primozf » 09 Maj 2006 14:11

Kul, letos bomo očitno še obdelovali Učko. Varianta spusta 6 je meni ostala v spominu kot najmanj zabavna, zelo je strma in slabo vozna. Malo je treba preučit možnosti in združit tale spust iz Lovranske Drage do Medveje s spustom iz vrha do sedla Poklon, ta del je zame namreč najboljši spust z vrha. Po mojem bi šlo iz Poklona po pešpoti (5) do stika z makadamsko cesto nad Liganjem (Sinkoše), ravno tam se začne zame nevozen del po kamnitih blokih, nato po cesti do asflata in dva ovinka navzgor do odcepa proti Medveji. Morda je tam celo bolj po ravnem.
Skratka eno soboto v Avgustu skočimo na nočno!

P.S. Fotke kažejo zanimivo singlo, me kar mika ...
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tinker » 09 Maj 2006 14:40

Kandidat #1....
grizzly is a TRAIL bear
Uporabniški avatar
tinker
Papa bear
 
Prispevkov: 640
Pridružen: 24 Mar 2004 09:34
Kraj: lj - šiška

OdgovorNapisal/-a Sajmon » 09 Maj 2006 14:57

Če ne bo drugih planov, sem tudi jaz kandidat, #2.
Uporabniški avatar
Sajmon
Blegošman
 
Prispevkov: 6310
Pridružen: 09 Maj 2003 12:05

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 09 Maj 2006 15:05

kaj pa eno klasično sredo...
Iz ljubljane ob 16:00. Start ob 17:30. Ob 20:30 si na vrhu.
Sončni zahod :shock:
Nočna do 12:00. V postelji ob 02:00.
Zjutraj nerazumljiv nasmešek in dodatna kava pa bo...
Kandidat #3 :D

Začetek avgusta pride Jabooz jr., sobotne prepustnice bodo dragocene. Kaj pa enkrat Julija?
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a primozf » 09 Maj 2006 15:16

Po mojem je v sredo težko izvedljivo. Šlo pa bi v petek.
Torej petek po službi ali sobota v juliju, to so vikendi 8,15,22. Jaz imam čas.
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 09 Maj 2006 15:24

15. ne morem. imam kivije na obisku. Načeloma bi šla tudi sobota 16.7., ker kiviji letijo 15. zvečer...
8. bo zame najboljši. Upam, da bo tvoja rama že taprava in seveda naklonjen vrhovni mojster za vreme... .
21. bo že nevarno blizu vožnji na zaloško... :lilangel:
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tinker » 10 Maj 2006 07:48

torej sobota 16.7.....Ucka Night thrill session...

Kasnejši datum so nočne z moje strani izvedljive samo v dalmaciji.
grizzly is a TRAIL bear
Uporabniški avatar
tinker
Papa bear
 
Prispevkov: 640
Pridružen: 24 Mar 2004 09:34
Kraj: lj - šiška

OdgovorNapisal/-a Sajmon » 10 Maj 2006 07:57

Hm, Tinker, 16.7. je nedelja. Bo najbrž 15.7., a?
Uporabniški avatar
Sajmon
Blegošman
 
Prispevkov: 6310
Pridružen: 09 Maj 2003 12:05

OdgovorNapisal/-a tinker » 10 Maj 2006 07:59

ja 15.7.... mea culpa.
grizzly is a TRAIL bear
Uporabniški avatar
tinker
Papa bear
 
Prispevkov: 640
Pridružen: 24 Mar 2004 09:34
Kraj: lj - šiška

OdgovorNapisal/-a Keki » 20 Maj 2006 22:05

Tudi gorazdZ., bojac in MM smo se danes odločili osvojiti Učko. Štartali smo iz Ičičev in jo kar po cesti vžgali proti Učki. Vmes nas je prehitel Jirži z kolegoma, izmenjali smo nekaj besed nato jih nismo več videli do vrha.
Spust smo začeli z vrha po singli do sedla Poklon (zelo lepa in tekoča singla), od Poklona po pešpoti (5) do stika z makadamsko cesto nad Liganjem (Sinkoše), tam se pa začne prava kalvarija po kamnitih blokih kjer moraš biti 110 % skoncentriran na to kaj delaš (za mene vozno 97% :wink: ). Ko smo prišli do naselja smo malo iskali priključek na stopnice do Lovrana (bojda jih je okoli 1000) in, ko smo jih končno našli nas je dodobra pretreslo. Tudi te stopnice zahtevajo 100% koncentracijo, ker niso enakomerno velike in obrabljene. Ko smo končno priropotali v Lovran sem bil vsaj jaz srečen, da je vse to za nami, ker je bil to moj najtežji spust doslej (pulz med spustom nikakor ni hotel pasti pod 150 hrb/min).Fotomaterial

Če sem pri opisu kaj zamočil naj me gorazdZ. in bojac popravita.

Naš SPUST je označen z rdečo.
Uporabniški avatar
Keki
Topalović d.o.o.
 
Prispevkov: 5033
Pridružen: 05 Sep 2003 22:07
Kraj: KAMNIK

OdgovorNapisal/-a gorazdZ. » 21 Maj 2006 07:24

Kekibiker napisal/-a: tam se pa začne prava kalvarija po kamnitih blokih


pa saj ni bila kalvarija (SLOVAR TUJK: kalvarija: pot mučeništva) :D .
Z Učke sem vozil še spust, ki gre z vrha najprej južno do sedla in nato levo v gozd po markirani potki. Nekje na višini 460mnm( na začetku ta´boljšga dela :wink: ) se pot sreča z včerajšnjim spustom in gre potem čez štenge v Lovran.
Zame je včerajšnji spust mimo Poklona vsekakor boljši.
Uporabniški avatar
gorazdZ.
član
 
Prispevkov: 505
Pridružen: 09 Avg 2003 10:27
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 22 Maj 2006 11:58

V Četrtek 18.5. je bil Canyon team spet na Učki 8)
Pridružil se nama je DEPRESIJA in bil ves nasmejan po zaužitju naravnega antidepresiva UCHKALIS 1400. Vzpon je tokrat potekal po asvaltu. Veprincu smo se izognili po bližnjicah, ki pa so vse 'tahude'. V zgornjem delu vzpona je bilo mušic ko kitajcev pa indijcev skupaj.

Spust je bil tokrat Vrh-Poklon-Tuliševica-Lovranska draga-Medveja.
(Predogled nočne :black: )
Povsem zadnji del pred Tuliševico poteka po kamnitih blokih. Zadeva je precej zaraščena in posledično je bil to najtežji del. Ampak je to le kratek del 200-300 met.
Od Tuliševice do Lovranske Drage gre smo navzdol :D
Tokrat smo odpeljali singlo v Medvejo v celoti :D
In vse to ONAWORKDAY !


FOTOMATERIAL
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Skrt » 22 Maj 2006 12:34

Keki ali Jabooz, ko greste nalsednjic na Ucko se priporocam :wink:
Ker te fotke zgledajo res sladko! :)
lp Mare
Uporabniški avatar
Skrt
član
 
Prispevkov: 2288
Pridružen: 15 Apr 2002 20:42
Kraj: Ilirska Bistrica

OdgovorNapisal/-a Keki » 22 Maj 2006 15:17

Ja kdo te bo pa nazaj držal na spustu? :wink:
Uporabniški avatar
Keki
Topalović d.o.o.
 
Prispevkov: 5033
Pridružen: 05 Sep 2003 22:07
Kraj: KAMNIK

OdgovorNapisal/-a Skrt » 22 Maj 2006 17:30

To se bomo menli, ko bom enkrat na vrhu :)
lp Mare
Uporabniški avatar
Skrt
član
 
Prispevkov: 2288
Pridružen: 15 Apr 2002 20:42
Kraj: Ilirska Bistrica

OdgovorNapisal/-a Jirzi » 23 Maj 2006 10:43

Mi smo šli dol po rumeni, a je varianta, kje je šel dol Keki s kompanijo, boljša. Med rumeno in stikom rumene, vijolične in zelene (slednja je cesta) je blaten kolovoz, ki gre gor dol in je brezveze, od Lovranske Drage gre prečna singla gor, a je precej položna in zato enih 80%, vozna, ko pa prideš na greben, se pa spet začnejo (zelo slabe) štenge, ki jih je še malo več kot nad Lovranom in zato še večja jeba.
No, naslednjič pa še po kakšni drugi.
Jirzi
član
 
Prispevkov: 203
Pridružen: 25 Apr 2000 13:03

OdgovorNapisal/-a Keki » 23 Maj 2006 21:14

Še FOTOMATERIAL od GorazdaZ. in Bojac-a.
Uporabniški avatar
Keki
Topalović d.o.o.
 
Prispevkov: 5033
Pridružen: 05 Sep 2003 22:07
Kraj: KAMNIK

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 24 Maj 2006 10:05

Jirzi napisal/-a:Mi smo šli dol po rumeni, a je varianta, kje je šel dol Keki s kompanijo, boljša. Med rumeno in stikom rumene, vijolične in zelene (slednja je cesta) je blaten kolovoz, ki gre gor dol in je brezveze, od Lovranske Drage gre prečna singla gor, a je precej položna in zato enih 80%, vozna, ko pa prideš na greben, se pa spet začnejo (zelo slabe) štenge, ki jih je še malo več kot nad Lovranom in zato še večja jeba.
No, naslednjič pa še po kakšni drugi.


Primož je napisal, da je varianta 4 (rumena):
poklon-lovranska draga gre v srednjem delu, med koncem poti pri, če se prav spomnim, ostankih neke bolnice, do prečkanja makadamske ceste precej offroad, po ostankih nekega kolovoza, ki je bil precej zaraščen. Čeprav gre vglavnem po izohipsi, sem precej porival. Če boste šli tam, ne obupat, se pride.

Moj nasvet je, če hočeš izkoristiti vseh 1400 mnv brez stopnic, potem je treba priti v Lovransko drago in tam po singli v AVTOCAMP Medveja.
Torej variante:
A.Na poklon, od tam proti Lovranu, ko pride odcep za Tuliševico, greš tja. Od Tuliševice do Lovranske drage po cesti.

B.Vrh-Sedlo-Vrata (var.6), nato na rumeno 4 v Lovransko drago

C. Vrh-Sedlo-Vrata (var.6) nato po 6. v Tuliševico in nato v Lovransko drago. Tale me še čaka 8)
Zadnjič spremenil Jabooz, dne 24 Maj 2006 13:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jirzi » 24 Maj 2006 10:22

Jabooz napisal/-a:
Moj nasvet je, če hočeš izkoristiti vseh 1400 mnv brez stopnic, potem je treba priti v Lovransko drago in tam po singli v Medvejo.


Bili v Lovranski Dragi, šli po rumeni singli, prišli na stenge. A je še kakšna singla poleg rumene?
Jirzi
član
 
Prispevkov: 203
Pridružen: 25 Apr 2000 13:03

OdgovorNapisal/-a Uno » 24 Maj 2006 10:27

Jirzi napisal/-a:Bili v Lovranski Dragi, šli po rumeni singli, prišli na stenge. A je še kakšna singla poleg rumene?


Je. Na Primoževi karti ni narisani. Poglej pikice smer Lovranska draga - Draga - Avtokamp Medveja

LP Miha
Uporabniški avatar
Uno
MTB reaktor
 
Prispevkov: 283
Pridružen: 05 Maj 2005 12:56
Kraj: Ljubljana - Šmartno

OdgovorNapisal/-a primozf » 24 Maj 2006 11:09

Tiste stopnice, ki se spustijo v Medvejo, so res jeba. Ampak se splača videt, kako so ljudje živeli v tisti vasi, ki je na začetku stopnic. 200 metrov od morja, dvesto metrov nad morjem, pa precej več kot 200 stopnic do morja...
Če koga zanima (Skrt), grem na Učko čez slab mesec, najbrž v ponedeljek, 19.6. Upam, pa da gremo še pred tem gor enkrat ponoči čez vikend.
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 24 Maj 2006 11:18

Iz Lovranske Drage v avtocamp Medveja se pot začne spodaj v vasi pri cerkvici/kapelici oz. pri zadnjih hišah. Prečkaš mali most. Ob potoku (po levi strani) gre najprej kot kolovoz (ki je direktno usmerjen proti morju), nato pa kot zaraščena singla, ki pelje čez travnike, ki kasneje postane kamnita.

Disfruta amigo! :wink:
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Skrt » 24 Maj 2006 11:47

primozf napisal/-a:Tiste stopnice, ki se spustijo v Medvejo, so res jeba. Ampak se splača videt, kako so ljudje živeli v tisti vasi, ki je na začetku stopnic. 200 metrov od morja, dvesto metrov nad morjem, pa precej več kot 200 stopnic do morja...
Če koga zanima (Skrt), grem na Učko čez slab mesec, najbrž v ponedeljek, 19.6. Upam, pa da gremo še pred tem gor enkrat ponoči čez vikend.


Jest sm za :) Sam sporoci ko gres.
lp Mare
Uporabniški avatar
Skrt
član
 
Prispevkov: 2288
Pridružen: 15 Apr 2002 20:42
Kraj: Ilirska Bistrica

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 24 Maj 2006 12:32

Skrt napisal/-a:
Jest sm za :) Sam sporoci ko gres.
lp Mare


Kandidat broj 2 :D
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Uno » 24 Maj 2006 12:34

Za Učko vedno :lol:

Kandidat številka 3
Uporabniški avatar
Uno
MTB reaktor
 
Prispevkov: 283
Pridružen: 05 Maj 2005 12:56
Kraj: Ljubljana - Šmartno

OdgovorNapisal/-a Depresija » 24 Maj 2006 13:40

četrti
Posvetilo:
Pljunem ti šibre v obraz, z jezikom izkopljem oči .. da, da .. to je čar najine prve noči. Verjameš v laži?
Uporabniški avatar
Depresija
Ti, ti, ti!
 
Prispevkov: 10243
Pridružen: 09 Sep 2003 07:12
Kraj: .. jst bi temu rekel Pekel ..

Naslednja

Vrni se na Stanje gorskokolesarskih potiKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov