Srečanje z medvedom

Prva pomoč: ko se kaj z(a)lomi - s pridihom za gorske kolesarje. Prehrana kolesarjev. Kolesarske nesreče: Če se ti je zgodilo kaj pretresljivega, v naravi, v mestu ali na urejeni progi in to želiš deliti z ostalimi ali želiš da te samo potolažimo...
Badrej
član
Prispevkov: 484
Pridružen: 24 Maj 2001 05:08

Srečanje z medvedom

Odgovor Napisal/-a Badrej »

Rjavi medved je z grizlijem razporejen v isto živalsko vrsto Ursus arctos, torej je to »tehnično isti« medved. Ali drugače: rjave medvede v nekih okoljih imenujejo grizli.

Pri nas živi samo rjavi medved. Črni medved pri nas ne živi, zato bom napisal, kako se obnašati, če srečaš rjavega medveda. Med vedenjem obeh in ravnanjem ob srečanju z njima so namreč bistvene razlike.

Gorsko je šport, pri katerem je najbolj verjetno, da medveda srečamo. Gibljemo se namreč precej hitro in relativno tiho.


Preventiva

Najvažnejše je medveda ne presenetiti. Malo verjetno je, da te ignorira, če se v njega zaleteli s 35 km/h. Če ga presenetiš (beri: ustrašiš) se bo branil in sicer toliko časa, dokler se bo počutil ogroženega.

Kaj storiti, da bi se presenečenjem izognili? Potrebno je biti čim glasnejši. Če se vozim sam, pred ovinki kričim. Sredi gozda niti ni verjetno, da bi te kdo slišal in imel za prismojenega, poleg tega pa imajo nekateri to za terapijo in sproščanje. Lahko s seboj vozite tudi manjši kravji zvonec (tisti Kona »bear bell« ni samo zajebancija!). To, da so neki vrli znanstveniki ugotovili, da je medved na cinglanje zvonca manj pozoren, ker ga meša z glasom neke ameriške ptice, pustimo ob strani. Pohodniške metode, kot so ploskanje z rokami in udarjanjem ene pohodne palice z drugo pa za kolesarje niso uporabne.

Bolje je biti v skupini kot sam. Iz več očitnih razlogov. Smo bolj glasni, če ga srečamo mu bomo izgledali manj lahek plen in se nas ne bo tako z »brez razmišljanja« lotil, ter nenazadnje, se med več ljudmi tudi počutimo bolj varno.


Ob srečanju

- Ne bežati je prvo pravilo. Pomikaj se nazaj počasi in ritensko. Če mu pokažeš hrbet, je velika možnost, da v njem vzbudimo lovski nagon. Če gre za teboj, se zopet ustavi!
- Ne glej ga v oči. V svetu medvedov je to agresivno dejane.
- Pomagaj mu spoznati da si človek. Razširi roke oz. umirjeno mahaj z njimi. Povej mu kaj z umirjenim, globokim glasom. Neumnosti kot: »Matr maš veliko glavo, a si orehovo listje kadil?«, ne bo zameril.
- Izgledati moraš čim večji. Pred seboj postavimo kolo in razširimo roke.

Medved se velikokrat postavi na tace da prevoha in bolje vidi (kako dobro v resnici vidi tu ni pomembno). To ni znak napada.

Pravijo, da medved velikokrat napade lažno. Teče mimo, tudi večkrat. Še naprej moraš mahati z rokami in se z njim pogovarjati. Če se preveč približa povišaš glas in bolj agresivno kriliš z rokami. Vanj mečeš storže in kamenje, ter zganjaš čim več hrupa, a nikoli ne cvilečih zvokov!


Če te medved napade

Narediti se moraš mrtvega. Uležeš se na trebuh, z rokami pokriješ glavo in razširiš noge, da te ne more prevaliti naokoli. To se verjetno sliši neizvedljivo, češ, kdo pa ima jajca za kaj takega, a druge ni. Pobegnil mu ne boš nikoli. Sam mislim, da to niti ni tako za lase privlečeno. Predstavljaj si, da te z bulerji obdeluje deset besnih skinov. Verjetno bi bila reakcija večine ljudi roke na glavo in čakati kdaj bo konec. Točno to je treba narediti ob napadu medveda. Na srečo se medved ohladi in odide, ko se ne počuti več ogroženega. Negibno ležiš čim dlje, saj se medved lahko vrne.

Ljudje, ki dobro poznajo medvede trdijo, da se človeka ne spravi »malicat« (to ne velja za črne medvede). Res je, da je mrhovino, a človeka ne! Ga ni navajen. Navsezadnje tistih medvedov, ki bi koga že pomalicali in bi jim okus postal všeč, ni več med živimi. Za to poskrbijo naši vrli lovci.

Za razliko od črnih medvedov, je pri rjavem pametno splezati na drevo ali prežo. Menda ni dosti verjetnosti, da bi šel tja za vami.


Prenočevanje v deželi medvedov

Na kratko: če želiš imeti medveda v kampu, pusti hrano v kampu. Če želiš imeti medveda v šotoru, pusti hrano v šotoru. Nasveti gredo celo tako daleč, da odsvetujejo kuhanje v bližini šotora in celo, da oblačil, v katerih smo kuhali ne hranimo v (bližini) šotora.


Alternative

- Orožje. Kljub občutku varnosti ni najbolj pametna stvar. Amreričani so izvedli raziskave glede učinkovitosti posameznih orožij in ugotovili, da rabiš kar velik kaliber, če se spraviš zgačkat medveda. Tudi vsak Magnum ni bil OK. Se sicer marsikdo počuti dovolj velik frajer in v stilu »lako čemo« to zanemari, a je treba biti tudi dovolj dober strelec, da je pihalnik v rokah učinkovit. Je pa tudi pokanje v zrak lahko učinkovita zadeva.
- Popr sprej. Ko so kolegi zadnjič enemu lovcu razlagal, da imam jaz en sprej za medvede, so mislili, da bo umrl od smeha. Dejstvo pa je, da so medvedje zelo občutljivi v smrček in tudi ne vem, zakaj bi to, da ima nekdo 300 kg, vplivalo na učinkovitost, če pa ravno tako diha s pljuči in ima oči, ki se mu solzijo. Ti spreji imajo od 300 do 400 ml in nesejo okoli 10 m. Občutljivi pa so seveda na veter.


Od kje meni te stvari?

Sam medveda nisem srečal velikokrat, zato to ni pisanje iz lastnih izkušenj. A na srečo se nam vsega ni treba učiti iz lastnih izkušenj in to še posebej velja za srečanje z medvedi. Sem pa prebral veliko literature in stvari se ponavljajo in v teh osnovnih stvareh se v glavnem vsi strinjajo.

Če se s čim ne strinjate, OK. Je pa vsekakor pametno, če se giblješ po takih krajih, da se sam s seboj vsaj prej zmeniš kako boš ravnal, če medveda srečaš. Potem ni preveč časa za razmišljanje in dodelavo teorij zaščite.


Namig za konec. V bistvu ni treba biti hitrejši od medveda, važno pa je prehiteti kolega, ki je z vami.

Badrej, 4. 2. 2002
Uporabniški avatar
Airskull
član
Prispevkov: 343
Pridružen: 24 Feb 2002 16:47
Kraj: Lj

Odgovor Napisal/-a Airskull »

se ne strinjam čisto, sem prebral v eni knjigi da se pri rjavem medvedu ne smeš delati mrtvega(v nasprotju z večinskim prepričanjem) ker te bo rjavi medved hotel pojesti(brez heca) medtem k fora z mrličem deluje samo pri črnem medvedu oz. tako imenovanem grizliju ki bo mrliča samo povohal ali udaril s šapo da se prepriča če je mrtev.

Mogoče bom najdu še naslov knjige.
Having all your body parts intact and functioning at the end of the day beats the alternative...
Uporabniški avatar
leroy
trust no one
Prispevkov: 13680
Pridružen: 13 Okt 2002 20:09
Kraj: k.o.p.e.r.

Odgovor Napisal/-a leroy »

...jaz ne evm če bi čakal, da me udari s šapo in se prepriča če se mu da me pojest al ne... in tudi ne vem če je isto da me 10 skinov cipelira... sem videl na tv, da s tistimi krempli in šapo z lahkoto usuje manjše drevo v par udarcih...
torej izkoristil bi namig, ker načeloma ne kolesarim sam... izkoristil bi vso moč v nogah in vseh 20cm hoda ki premore kolo... mooo na srečo jih na obali ni ,]]] ...aja predpogoj bi moral bit da smo na klancu, če ne bi blo konec ;~(
Uporabniški avatar
bojan
član
Prispevkov: 1732
Pridružen: 12 Okt 2000 06:42
Kraj: Gurenjska
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bojan »

Leroy glede na to da ne kolesarš sam bo dost že to da nouš ta zadn :lol: :shocked!:
Marli
član
Prispevkov: 190
Pridružen: 24 Jan 2003 20:23
Kraj: Sežana

Odgovor Napisal/-a Marli »

Menim, da je najbolje v področju, kjer obstaja verjetnost srečanja z mrcino, privezat na balanco manjši zvonček ali pa uporabiti piščalko.
Uporabniški avatar
Airskull
član
Prispevkov: 343
Pridružen: 24 Feb 2002 16:47
Kraj: Lj

Odgovor Napisal/-a Airskull »

Tud če ni klanca vsak normalen človek dobi nadnaravni pospešek jst mislm da bi mu lohk zbejžu
Having all your body parts intact and functioning at the end of the day beats the alternative...
sramesp
član
Prispevkov: 159
Pridružen: 29 Jun 2001 08:04

re:

Odgovor Napisal/-a sramesp »

Živjo!
No pr ns je blo tkole mamo vikend v gorskem kotarju.Ena kratka zgodbica iz tam pa ena stvar ki jo je medved naredu ki mi je ostala v spominu ni pa edina ker je dol v kolpski dolini kr pestro greš s kolesom mal v gozd pa ze lahko gledas sveze dreke po tleh tko da pozornost v tistih krajih ni odvec npr: Sm biu na vasi in sm svetu na polje z baterijo medved pa je hlastau po koruzi in se basau s koruzo psi so okol lajal ampak... pol je blo ko je eni mamci (hiša je dost u gozdu pa sam ona je v vasi pozim) udru u hlev. Moj fotr gre pa kolesart jesen je bla in je šu mal za cesto pogledat za gobe in glej ga zlomka fotr ni slišu medveda, medved pa fotra ni ne zavohu in ne vidu in k sta pršla dost bliz en drugmu se je en druzga ustrašu in so bežal vsak na svojo stran! Aja za tiste k bi bezal ene 20 let nazaj se fotr fura po cesti nakar pred avto skoc manjši medved in laufa s hitrostjo 60Km/h tko da nevem ce bi mu pobegnu.
No tko par zanimiv stvari ki sem se jih spomnu.
Uporabniški avatar
theKiLLer
Dežurna čveka
Prispevkov: 5778
Pridružen: 12 Jul 2002 17:46
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a theKiLLer »

Ja sam po bregu - klancu navzdol bi pomoje slo, k a ni tko d medvedje ful ne morjo laufat po bregu navzdol??
Uporabniški avatar
leroy
trust no one
Prispevkov: 13680
Pridružen: 13 Okt 2002 20:09
Kraj: k.o.p.e.r.

Odgovor Napisal/-a leroy »

...jaja sem pa divljal enkrat s kolegom...ko srečava razdivjanega nemškega ovčarja... jaz samo gas, kolega ostane za mano... pes ga prehiti, me ulovi in odpira usta ob moji nogi... tko da ta teorija o zadnjemu ne vem če drži ;///

P.S. če vas zanima kako se je kočalo... lastnica je zažvižgala in pes se je umiril... fjuuu
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

A ma kdo podatek o končni hitrosti medveda :oops: :?:
Uporabniški avatar
Grrrega
član
Prispevkov: 1535
Pridružen: 11 Maj 2002 13:05
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Grrrega »

Uf, jaz sem bil tudi prvi, ko sta dva rotweilerja napadla mene in bratranca, ampak sva oba ušla. Fora je pa, da pol nisva več upala po isti poti nazaj, ampak sva rinla skoz eno koruzo naokoli...
Uporabniški avatar
leroy
trust no one
Prispevkov: 13680
Pridružen: 13 Okt 2002 20:09
Kraj: k.o.p.e.r.

Odgovor Napisal/-a leroy »

...pametna !!! odločitev, fjjuuu ;]]]
sramesp
član
Prispevkov: 159
Pridružen: 29 Jun 2001 08:04

re:

Odgovor Napisal/-a sramesp »

Ja če je 60 pred autom laufu in to mladic ti je lahko vse jasn
BogyX
član
Prispevkov: 969
Pridružen: 12 Mar 2001 17:55
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BogyX »

Ja, samo medved je laufo 60 pred autom po ravni široki cesti in to, ker se je bal in je bežal.
Če ga pa srečaš na eni singelci, pa mislim, da se nebi za tabo pognal, ker nima potem nič od tega.
Vsekakor bom presneto pomislo, prej ko bom se v Kočevskem rogu vozo.
Lp
Bogdan
Uporabniški avatar
Blage
član
Prispevkov: 20
Pridružen: 20 Mar 2003 13:17
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Blage »

Jaz nebi verjel, če nebi videl. Enkrat sem gledal na TV, kako je medved lovil srno in to po hribu navzdol. Srna ni šla glih počas, sam jo je ujel k nič in se mi zdi da to, da medved ni hitr navzdol ne drži.
Sigma
član
Prispevkov: 1416
Pridružen: 20 Maj 2003 19:53
Kraj: Lj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Sigma »

pa mislte de bi kej pomagal če bi mu s signalno pištolo (to so une 6mm pištole na razpočnike) ustrelu raketo pok (močna eksplozija :)) ) v glavo ?

aja ... drgač pa mislm da bi mogl pomagat če bi ga polil po očeh z 1M H2SO4 al pa HNO3 al pa HCL sam morš pazt da se sam ne poliješ z njo ...
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Sigma napisal/-a:pa mislte de bi kej pomagal če bi mu s signalno pištolo (to so une 6mm pištole na razpočnike) ustrelu raketo pok (močna eksplozija :)) ) v glavo ?
Le glej, da ga ubiješ s prvim strelom, ker drugače bo on tebe … ranjena zverina se bo še bolj borila za svoj lajf oz. ti ga bo skušala čimbolj zagrenit?!
Sigma napisal/-a:aja ... drgač pa mislm da bi mogl pomagat če bi ga polil po očeh z 1M H2SO4 al pa HNO3 al pa HCL sam morš pazt da se sam ne poliješ z njo ...
Glede na redkost (?) srečanja z medvedom, ne vem ali se splača tovorit take nevarne kemikalije s seboj? Kaj pa, če te medo preseneti?
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
Jaquzla
199 Sit shop
Prispevkov: 2958
Pridružen: 30 Nov 2001 10:42
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Jaquzla »

Redkost?
Na Krimu živi 20 (dvajset) družin medvedoc.... Tolk o tem!
Jaquzla
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Redkost? Tako nekako. Če bi srečeval medvede tolikokrat kot srne, gamse in ostalo divjad, bi premislil o bajkanju v hosti. Tako pa …

Lani smo bili v Rajhenavu (opuščena vas na pragu Kočevskega roga), kjer je kravja farma. Eden od delavcev nam je povedal, da že dve leti tu dela in še NI videl medveda.
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
maticn
Tezka konjenica
Prispevkov: 7745
Pridružen: 22 Avg 2001 10:57
Kraj: LJ-Okolica

Odgovor Napisal/-a maticn »

Urbe, a ti ves, kje je Krim, kje pa Kocevje ... Seveda ni nic videl, ce so pa vsi na Krimu. K'nede jaquzla? :mrgreen:
Matic

"Hec mora bit', ce ne ne bi bilo otrok ..."
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Nimam pojma ... :oops:
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
Jaquzla
199 Sit shop
Prispevkov: 2958
Pridružen: 30 Nov 2001 10:42
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Jaquzla »

Tako je Matic! :D
Jaquzla
Uporabniški avatar
maticn
Tezka konjenica
Prispevkov: 7745
Pridružen: 22 Avg 2001 10:57
Kraj: LJ-Okolica

Odgovor Napisal/-a maticn »

urbe, dobr signature! :lol:

Jaquzla, a si ze razmislil glede sobote?
Matic

"Hec mora bit', ce ne ne bi bilo otrok ..."
Uporabniški avatar
Jaquzla
199 Sit shop
Prispevkov: 2958
Pridružen: 30 Nov 2001 10:42
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Jaquzla »

Jep, grem delat na morje nekaj v smislu Avatarja! :snipersmile: :==:
Jaquzla
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Če je tako, koliko srečanj z medvedom je bilo na krvavicah ali na drugih potkah na Krimu, kjer se fura? :(

Btw Jaquzla, sem pisal o redkosti srečanja z medvedom, ne o številčnosti medveda … :(
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
Jaquzla
199 Sit shop
Prispevkov: 2958
Pridružen: 30 Nov 2001 10:42
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Jaquzla »

No, srečali nismo še nobenega (mogoče enega slišali). Hvala bogu! :roll:
Jaquzla
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Maticn: hvala za pohvalo :wink:
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Članek iz Dela o medvedjih sirotah. Slika
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Bolje pozno, kot nikoli?
Članek iz KG o medvedu v zahodnih Karavankah:
MEDVED NA POHODU
Težave kmetov nad Gozdom Martuljkom - Raztrgal osem ovc – Zavod za gozdove že izdal dovoljenje za izredni odstrel
V času, ko se kmetje v Srednjem Vrhu nad Gozdom Martuljkom pripravljajo, da bi odgnali govedo in drobnico na Judeževo planino-Vošco, so med svojo čredo našli več raztrganih ovc. Po razbranih sledeh in predvidevanjih Andreja Mertlja, ekološkega kmeta iz Srednjega Vrha, je njegove ovce preplašil mlajši medved. Janezu Mertlju, Andrejevemu bratrancu, pa je žival raztrgala osem jagnjet in ovc, še šest pa jih pogreša.
Andrej Mertelj že štiri leta kmetuje po načelih ekološkega kmetovanja. Sicer je tudi pred tem kmetoval ekstenzivno, ker po njegovem mnenju gnojenje z mineralnimi gnojili nad tisoč metrov nadmorske višine (nadmorska višine kmetije je 1035 metrov) ne doprinese k očitnemu povečanju pridelka. Spomladi pase 11 krav dojilj s teleti in 35 ovc okrog kmetije, v poletnem času pa jih odžene v planine, ki so na nadmorski višini od 1.400 do 1.700 metrov. Obdeluje 33 hektarjev kmetijskih površin, od tega je 15 hektarjev pašnikov v planini.
Pred tremi tedni pa sta Andrej in Janez Mertelj zjutraj našla podrto ograjo z izruvanimi koli ter več raztrganih ovc. Medved je na svojem prehodu čez planino našel živali in planil mednje. »Na mojem pašniku je medved potrgal močno ograjo in razgnal živali, pri mojemu bratrancu pa je do zdaj pobil že osem ovc. Sprva smo mislili, da je medved samo na prehodu skozi naša območja, vendar je njegovo vračanje ovrglo naša predvidevanja. Zdaj moramo vsak večer živali zapreti v hlev, saj menimo, da se jih medved tam ne bo upal napasti. Zamujamo tudi z odgonom živali v planine in če bo medved še prisoten v naših krajih, bomo morali zmanjšati čredo, ker brez planinske paše ne bomo imeli dovolj krme,« je dejal Andrej Mertelj. Želi si, da bi lovci čimprej odstranili zver z območja nad Gozdom Martuljkom.
Valentin Toman, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove RS, Območna enota Bled, je povedal, da si je ogledal škodo, ki jo je povzročil medved. Predvideva, da po planini hodi mlajši medved, težak okrog 100 kilogramov, ki se lahko tudi vrne na kraj dogajanja. Medved je pokončal nekaj ovc, nekaterim od teh je razparal trebuh in požrl drobovino. Na Zavodu za gozdove OE Bled so na osrednji zavod za gozdove podali predlog za odstrel medveda. Že prejšnji teden so dovoljenje na podlagi Pravilnika o odvzemu velikih zveri iz narave za leto 2004 tudi dobili. V pravilniku, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo objavilo v Uradnem listu 14/04, namreč predpisujejo odvzem 80 rjavih medvedov iz narave v letu 2004, in sicer 60 rjavih medvedov zaradi uravnavanja populacije in 20 rjavih medvedov zaradi izrednega odvzema.
Odstrel nameravajo opraviti lovci lovske družine Kranjska Gora ali lovske družine Dovje. Starešina LD Kranjska Gora Jernej Smolej je dejal, da je bila odločba za odstrel medveda pripravljena v enem tednu. Tudi lovci niso čakali križem rok in so se že nekaj dni pred izdajo dovoljenja pripravili na odstrel. Nad medveda so šli previdno, v skladu z zakonodajo, ki predpisuje, da je pogon oziroma skupni lov prepovedan zaradi nevarnosti, ki jih prinaša lov na zveri. Smolej je tudi dodal, da so medvedje sledove našli že v bližini Rateč ob tromeji. Zato se sprašuje, ali je medved že zapustil Slovenijo in se preselil v Italijo ali Avstrijo.
Kristijan Hrastar
Kmečki glas, 23. 6. 2004, str. 6, Aktualno
Debata, ki je potekala o tem medotu je tle.
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
loma
član
Prispevkov: 216
Pridružen: 18 Feb 2004 08:33
Kraj: mati Dolenjska

Odgovor Napisal/-a loma »

Sam sem večkrat srečal medveda v Kočevskem Rogu,kjer se največ gibljem.
Tisto pisanje kako ravnati ob srečanju z medvedom je teorija, kajti v naravi je drugače - večina nas se zelo zelo ustraši in se nepredvideno odzove - tako tudi medved.
Dosedaj se je medo vedno obrnil stran ko me je zagleda ali zavohal. Edino enkrat sem ga presenetil z biciklom medtem, ko je iskal ličinke v trhlem panju ob gozdni cesti.Imel je 60-80kg star je bil okoli 2 leti. In njegova reakcija: vstal je na zadnji nogi nekaj zarenčal in se pognal za menoj - navzdol!!! Kakšnih 100m je bil tik za biciklom potem je odnehal.Torej medo je šprinter tudi navzdol.

lp matjaž
Uporabniški avatar
Madness
član
Prispevkov: 968
Pridružen: 28 Nov 2002 08:25
Kraj: Lj - Mb odvisno od razpoloženja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Madness »

hehe... zdej imaš lahko podpis: hitrejši od medveda
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Članek v današnjem Dnevniku, 8. 7. 2004, str. 12, avtor Damjan Franz:
Kosmatinci se klatijo po Rakitni
http://www.dnevnik.si ali pa tle
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
gorenc
član
Prispevkov: 375
Pridružen: 31 Jan 2002 17:25

Odgovor Napisal/-a gorenc »

da se ne bo kdo smejal tistim 60kmh.
so delali nekaksne raziskave in vrli americani ugotovili, da tudi najvecji med medvedi, grizli, z lahkoto ujame dirkalnega konja (tudi na hipodromu).
v gozdu naj hitrost ne bi bila prav nic manjsa. taksno leteco gmoto lahko ustavi le ena res velika bukev :oops:
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
Prispevkov: 13811
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... . ....- -- - -...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MarE »

Novice: Sobota, 10.7.2004, Str. 3: Jože preživel napad medvedke.
Uporabniški avatar
ghandaed
član
Prispevkov: 155
Pridružen: 28 Jun 2004 09:30
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ghandaed »

ha je sicer offtopic, ampak zadnič se je en mali cucek za mano zapodu, pa sem valda pospešu, pol mi je pa v zadnjo gumo zagrizu, mu je pa tilnik zlomlo pa ga vrglo pred mene.

Bljak skratka. Hočem pa rečt, da se bežanje verjetn res ne izplača :roll:
acta non verba!
Uporabniški avatar
Focus
član
Prispevkov: 1675
Pridružen: 22 Apr 2003 18:06
Kraj: Ljubljana-Zalog
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Focus »

theKiLLer napisal/-a:Ja sam po bregu - klancu navzdol bi pomoje slo, k a ni tko d medvedje ful ne morjo laufat po bregu navzdol??
Vzporedno z bregom Killer ker je medved stirinozec bo tezko lavfal vzporedno s hribom ker ga bo jebal naklon ...

Vecji probelm je ce ga srecas na ravnem ...
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
Prispevkov: 13811
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... . ....- -- - -...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MarE »

Focus napisal/-a: Vzporedno z bregom Killer ker je medved stirinozec bo tezko lavfal vzporedno s hribom ker ga bo jebal naklon ....
A nisi videl, da ima dve krajši taci? Če gre v drugo stran gre pa rikverc ;)

Ej, ampak jaz res rajši nebi preverjal, kako medo težje teče. :evil:
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Kosmatinci so prihlačali do hiš

Odgovor Napisal/-a urbe »

Kosmatinci so prihlačali do hiš
Medvedi v okolici Šmartnega pri Litiji in pri naselju Knežja Njiva v okolici Starega trga pri Ložu.
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Re: Kosmatinci so prihlačali do hiš

Odgovor Napisal/-a urbe »

urbe napisal/-a:Kosmatinci so prihlačali do hiš
Medvedi v okolici Šmartnega pri Litiji in pri naselju Knežja Njiva v okolici Starega trga pri Ložu.
In prišel je demanti:

Klali so spuščeni prsi, ne medved
Litija – Konec minulega tedna smo poročali, da je medved lastniku domačije v naselju Vrata pri Šmartnem pri Litiji tako rekoč pred domačim pragom pobil štiri ovce. Vendar se je kmalu izkazalo, da ni bil kosmatinec, tudi če se je res prikazal v tamkajšnji okolici, čisto nič kriv. Od fantov iz lovske družine Šmartno smo namreč včeraj izvedeli, da so bili v četrtek zvečer na delu spuščeni vaški psi, ki so se znesli nad drobnico – poklane ovce so bile domnevno vredne okrog 120.000 tolarjev – nemogoče pa je s sprtom pokazati, čigavi naj bi bili krvoločni štirinožci. K. D.
Delo, 10. 8. 2004, kronika, str. 6
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Medved popil 36 pločevink piva
Seattle – Osebje ameriškega kampa Baker Lake, 130 kilometrov severozahodno od Seattlea je v izpraznjenem delu kampa našlo "mrtvo pijanega" črnega medveda, ki je, kot so ugotovili, popil 36 pločevink piva.
Kot je povedala uslužbenka Lisa Broxon, ni povsem običajno, da bi medveda našli na takšnem mestu in v takšnem stanju, zato so skušali ugotoviti, kaj se je zgodilo. Kot kaže, so turisti pozabili hladilne torbe s pivom, medvedu jih je uspelo odpreti, tako kot tudi pločevinke piva, nato pa je začel »popivati«. Zanimivo je, kot je dejala Broxonova, da je bilo medvedu všeč le lokalno pivo znamke Rainer, kajti pločevinke znamke Busch ni popil do konca. Osebje živalskega vrta se je balo, kaj bo, ko se bo kosmatinec prebudil, saj niso vedeli, kako se bo odzval, zato so na pomoč poklicali strokovnjake za varstvo divjih živali, ki so medveda uspeli zvabiti v kletko, in sicer s pomočjo – piva. Nato so ga prepeljali na nenaseljeno območje in ga izpustili na prostost.
Vir: dobil po mejlu, sicer pa je »original«(?) tle ali pa tle.
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
Prispevkov: 13811
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... . ....- -- - -...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MarE »

Ni ravno pri nas, ker je GRIZLI
Associated Press napisal/-a:Mountain biker survives harrowing grizzly attack

By The Associated Press - 9/06/04

JACKSON, Wyo. (AP) — A mountain biker on Togwotee Pass fought off a grizzly bear that repeatedly charged him until a companion drove the animal off with pepper spray.

Kirk Speckhals escaped his encounter without a scratch; he had only four dirt marks from the bear's claws on his forearm, a punctured bicycle tire and a bent rim.

He said he hopes others learn from the mistakes he made during his ride around Pinnacle Buttes — including not making enough noise to warn bears, not riding together and not carrying pepper spray.

Speckhals, 46, and companion Tom Foley, said the grizzly was persistent and backed away only when there was about a second's worth of spray left in the can of deterrent.

Speckhals gave credit to Foley, who carried his can of spray on his hip, for saving his life.

‘‘I was on the ground with the bear on top of me,'' Speckhals said. ‘‘I was waiting for a bone-crunching bite. I was ready to die.''

Speckhals and Foley said the day started innocently enough when they left for the loop ride on Aug. 29 with another friend, Mark Wolling, near Brooks Lake. The route traverses a couple of passes on the Shoshone National Forest at the 9,500-foot level.

The area is near the Teton and Washakie wilderness areas and core grizzly habitat in the Yellowstone ecosystem.

Speckhals, a ski patroller and quality controller with a construction company, said he had ridden the loop several times before but had never carried bear spray.

Before taking off, Foley offered his extra can of spray. Wolling took it, figuring if anybody got in trouble, it was more likely to be him since he was bringing along his dog.

Speckhals said he had been ringing his bicycle bell at regular intervals to warn bears of his approach. As he climbed to the second pass of the trip, he pulled away from his companions and stopped making his regular warning.

Speckhals said he crested a rise and heard a noise he knew meant trouble.

‘‘In the woods, 300 feet away, he was in full charge, coming right at me,'' he said. No question the bear was a grizzly, Speckhals said.

‘‘I got off my bike and put it in front of me and started yelling ‘Bear! Bear!''' he said. Foley, some distance back, heard the cries but could not see the confrontation.

Wolling was farther behind.

‘‘All of a sudden I heard ‘Bear! BEAAAR!!''' Foley said. ‘‘Whoa, God, I better get up there,'' he thought.

From the screams and sounds of the struggle, Foley realized Speckhals was wrestling with a bear.

Said Speckhals: ‘‘I lunged my bike out at him and yelled and he stopped.''

The bear moved in again. He charged ‘‘six or seven times,'' Speckhals said, each time deterred at the last moment by the bicycle.

‘‘Finally, he grabbed my bike out of my hands,'' Speckhals said. ‘‘He started stomping on it.''

With the bear distracted, Speckhals started creeping away, but the bear immediately left the bike and put its front paws on Speckhals.

In a Greco-Roman wrestling stance, Speckhals sensed he was going down.

‘‘This time he just took me out — drug me to the ground,'' he said. ‘‘I knew I was in trouble. I rotated and got on my chest.''

Foley arrived to see the bear sitting atop his friend.

‘‘Immediately, I knew I had to get over there, see what I could do,'' he said.

With pepper spray drawn, he advanced to within 15 feet and fired.

The bear got off his friend but turned and began circling Foley who was still spraying in the animal's face.

‘‘That's when I got scared,'' Foley said, adding that the bear's eyes were very large.

‘‘They were full of bear spray — not a blink.''

The bear continued to circle as Foley backed up, yelling for Wolling. Foley's can of spray was running low; ‘‘I knew I was almost out,'' he said.

By now Wolling had made it to the site along with the dog and fumbled with his pack trying to find the second can of spray.

The dog rushed up, barked twice, then retreated down the trail ‘‘as fast as his little legs could move him,'' Wolling said.

With perhaps a second's worth of spray left, Foley tried a new tactic. He yelled at the bear at the top of his lungs.

‘‘I could tell his eyes changed,'' Foley said. ‘‘I knew it was over. All of a sudden he took off.''

Speckhals said he didn't see any cubs and doesn't know whether the bear was male or female.

Both Speckhals and Wolling said they're likely headed to a store to buy their own cans of bear spray.

They recommend larger cans, like the one Foley had, rather than small varieties a couple of inches tall that appear more useful against a human attacker.

‘‘You want the big can,'' Speckhals said.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Mene sam zanima kje se da dobit popr spray al solzivec če je res kokr pravte tok učinkovit proti medvedom hvala
Uporabniški avatar
PJ
član
Prispevkov: 2483
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

Odgovor Napisal/-a PJ »

Grim napisal/-a:Tud če ni klanca vsak normalen človek dobi nadnaravni pospešek jst mislm da bi mu lohk zbejžu
Ti si to kar misli, pa moli, da ga ne srecas. Z biciklom lahko dobis vecji pospesek kot Cippo v sprintu Gira pa bos se vedno ratal malca/kosilo/vecerja (pac primerno casu v katerem se bos srecal z njim). Bi te zares prav rad videl kako bos ti 5 minut 60+ km/h po ravnem z MTB dirkal (sploh ce imas se kaksno korenino). Medo bo pa kar lepo in brez pretiranih tezav. Ce si pa pes, pa medo z rokami v zepih in z odvezanimi vezalkami samo po sprednjih tacah okoli tebe plese :)
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Medvedi proti šoli

Odgovor Napisal/-a urbe »

Delo, 11. 9. 2004, str. 32, zadnja stran:

Romunske težave z divjimi živalmi
Medvedi proti šoli
V Poiani Marului v osrednjem delu države razmišljajo, da bi zaradi medvedov, ki po vasi iščejo hrano, preložili začetek pouka
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Medved pred avtom

Odgovor Napisal/-a urbe »

Medved pred avtom
Cerknica – Med Cerknico in Martinjakom je v torek okrog pol devetih zvečer 24-letnik iz okolice Cerknice z osebnim avtom treščil v medveda, ki je pritekel na cesto. Medved, najbrž ranjen, je po trčenju pobegnil v bližnji gozd in ga lovci še iščejo. J. S.
Delo, 16. 9. 2004, kronika, str. 8
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Lovci morali ustreliti medvedko in njene tri mladiče

Odgovor Napisal/-a urbe »

Lovci morali ustreliti medvedko in njene tri mladiče
Koper – Pet lovcev iz lovske družine Rižana je moralo v torek zjutraj pokončati štiričlansko medvedjo družino. Vse štiri je povozil vlak, približno kilometer od Črnega Kala. Predsednik lovske družine Fabio Steffe je povedal, da je koprskim lovcem zaradi tega hudo, hkrati pa jih veseli, da jim je uspelo izslediti vse štiri hudo ranjene medvede, ki bi zaradi ran lahko bili nevarni, in so jih rešili trpljenja, saj najverjetneje ne bi preživeli. Ugotovili so tudi, da so medvedi jedli grozdje in koruzo na bližnjih njivah. Lovce je o dogodku na progi obvestil vlakovodja, ki je nekaj pred šesto uro vozil vlak od Kopra proti Kozini. Menil je, da je povozil kar tri medvede, pol ure pozneje pa je vlakovodja nasproti vozečega vlaka imel občutek, da je povozil štiri medvede. Kmalu so na kraj nesreče prišli trije člani intervencijske skupine za medvede, ki deluje v okviru Zavoda za gozdove, pet lovcev in veterinarka, ki so si ogledali kraj nesreče v skalnem useku, kjer medvedi niso pričakovali prihoda vlaka in mu niso mogli ubežati. Nemški lovski terier Blitz je lovcem pokazal pot do vseh štirih medvedov. Medvedka je imela pet do šest let, tehtala je 110 kilogramov in v višino merila približno 170 centimetrov. Trije mladiči (dve samički in in samček) so bili stari komaj pet mesecev in so tehtali od 23 do 28 kilogramov. Drug od drugega so bili oddaljeni nekaj sto metrov. Vsi so bili hudo ranjeni in lovski streli so jim le skrajšali trpljenje. Fabio Steffe je povedal, da lovci za medvedjo družino niso vedeli, vendar medvedi kdaj pa kdaj obiščejo tudi vasi v zaledju koprske občine, lani je medved v bližini Podpeči zaklal tri koze. Vendar koprski lovci doslej na tem območju niso streljali medvedov, tokrat pa niso imeli druge izbire. B. Š.
Delo, 7. 10. 2004, iz naših krajev, str. 7

:shock: :( :cry:
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
rrok
član
Prispevkov: 2123
Pridružen: 05 Feb 2004 14:18
Kraj: Lj - Rudnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rrok »

bedno :?
perkl
član
Prispevkov: 11
Pridružen: 20 Jan 2004 11:58

Odgovor Napisal/-a perkl »

Lansko leto sem sel proti veceru na Krim. Bil sem s psom, ki ga je zavohal najprej nisem vedal kaj je, da je tok zivcen in se kr neki trese....no pol sem vidu stopinje (glih svez sneg je zapadu)
matr po pravic povedan mel sem polne hlace , obrnu sm se in odsel domov...sam en grem vec gor :)...


ps:
aja se neki glede lezanja....
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Medved številka 99
Kdor hoče ostati živ po srečanju z grizlijem, se mora držati nekaj pravil. Najpomembnejše je ne teči, prepovedan je kakršen koli hiter gib. Medvedu ne glejte v oči, ne izzivajte ga. Ne pokleknite, ne delajte se manjšega, kot ste, ne obračajte se. Samo počasi, čisto počasi se umikajte nazaj. Če vas vseeno zgrabi, ne bodite panični, ne kričite, ne poskušajte pobegniti. Morebiti gre za samico, ki brani mladiče, pa hoče vsiljivce samo pregnati, ne pa požreti. Zares nevarni so le mladi samci. Tek ne pomaga, medved je hitrejši. Kričanje in otepanje tudi ne, ker ga le razbesni. Majhno možnost imamo, če se naredimo mrtve v legi zarodka, tako da si obvarujemo trebuh pred ugrizom. Z rokami si pokrijmo tilnik, nato obmirujmo in ne dajmo od sebe niti najšibkejšega glasu, tudi če nas medved odvleče skrit v podrast kot svoj plen.
V nekaterih vodnikih piše, da je dobro splezati na drevo. Odrasli grizliji ne plezajo, piše. Petintridesetletna Kanadčanka Isabelle Dube, uspešna gorska kolesarka iz Canmora v provinci Alberta, je 5. junija sredi belega dne naletela na grizlija. S prijateljicama je tekla po gozdni poti, piše nemški tednik Der Spiegel. Za ovinkom je trojica nenadoma ugledala medveda. Štiriletni, 90 kilogramov težki samec je stal na poti, le 25 metrov stran. Ženske so se spogledale: počasi so se vse tri začele umikati. Nedaleč stran je bilo igrišče za golf: tam bi bile varne. Nenadoma pa je Isabelle brez opozorila začela plezati na drevo. Morebiti se je spomnila namiga iz vodnika ali pa ni prenesla napetosti. Prijateljici sta se še naprej počasi umikali nazaj in izginili za ovinkom, da ju zver ni mogla več videti. Nato sta stekli do igrišča in poklicali pomoč. Spotoma sta slišali, kako Isabelle kriči na medveda. Nato je zavladala tišina. V okolici Canmora medvedi niso nič nenavadnega. Mesto namreč leži blizu narodnega parka Banff. V preteklih desetih letih pa se je razširilo na območje, kjer je bila prej divjina. Nastala so nova naselja, igrišče za golf in rekreacijski center. Življenjski prostor medvedov se je skrčil, ljudje pa so jih nehali imeti za resno nevarnost. V provinci Alberta je grizli zadnjikrat smrtno ranil človeka pred sedmimi leti. Mestne oblasti načrtujejo v gozdu številna počitniška stanovanja, gorski kolesarji zahtevajo, da jim končno dovolijo kolesariti po gozdu. Pot, ki jo je ubrala Isabelle s prijateljicama, je gozdna uprava aprila dejansko zaprla, le da tega nihče ni upošteval. Gozdarji so velikokrat videvali črne medvede. Trinajst dni pred Isabellino smrtjo se je pri igrišču za golf prikazal grizli, fotografijo mladega samca, ki je stikal po koših za odpadke, je celo objavil lokalni časnik. Očitno je žival ugotovila, da je v bližini ljudi mogoče najti hrano. Kakor pravi gozdar David Ealey, to ni bil dober znak. Kosmatinca so morali oddaljiti od civilizacije. Označili so ga s številko 99, vnesli v računalnik in ga nato s helikopterjem prepeljali 15 kilometrov v notranjost gozda. Zakaj ne sto kilometrov? »Zunaj svojega revirja bi umrl od lakote,« pravi Ealey. Poleg tega ni bil napadalen.
V noči s 4. na 5. junij se je medved 99 vrnil v bližino igrišča za golf. Gozdni čuvaji so opazili signal njegove ovratnice na monitorju, ga poiskali in s tovornjačkom odpeljali nazaj v gozd. Nobenega razloga ni bilo, da bi ukrepali proti njemu. Obnašal se je čisto po medvedje. Ealey za nesrečo ne krivi ne sebe ne medveda. Kako naj bi vedeli, da bo ženska splezala na drevo? Kmalu potem, ko so Isabellini kriki potihnili, so dva gozdna čuvaja in ena od Isabellinih prijateljic prispeli do nesrečnega drevesa. Grizli lahko žrtev strese z drevesa ali pa seže do nje do tri metre visoko. Za povrh medvedi, v nasprotju z ljudskim prepričanjem, znajo plezati, vsaj mladi. Isabellino truplo je ležalo na tleh, medved 99 pa je stražil svoj plen. Zadostoval je en sam strel.
Delo, 15. 7. 2005, zadnja stran, str. 24
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
_SIXSIXJAN_
član
Prispevkov: 175
Pridružen: 10 Maj 2005 18:22
Kraj: Kočevje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a _SIXSIXJAN_ »

jst sm iz kočevja pa se doskrat peljem po gozdu s kolesom pa sm enga srečev sej pisov o tem sm pa že enkrat.
MTB Klub Ribnčan
porocker
član
Prispevkov: 19
Pridružen: 12 Maj 2006 13:59
Kraj: notranjska/postojna

Odgovor Napisal/-a porocker »

sm bol frišen kolesar, po gozdu sm pa že nekaj prevozu in imel pomisleke o srečanju z medvedom...nebi ga rad srečal-priznam...

mi je pa kolega povedu da ga je srečal, medo je začel teči za njim(nenavadno) vendar se je po nekaj metrih ustavil.
booo, a naj mu verjamem?
Mick
član
Prispevkov: 1262
Pridružen: 28 Jan 2003 11:33
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Mick »

http://www.lovstvo.net/forum/viewtopic. ... z+medvedom

Kle si preberi kaj pišejo "člani zelene bratovščine" :lol: o medvedih. Ne resno. Enkrat sem šel brat ta forum, ker me je k temu spodbudil en post na tabli glede ene svinjarije, ki jo je nekdo počel po hosti......Kolkr sem prebral so tule gor kr dost normalno lovci in ne uni-naravnost čez hosto v oštarijo :wink: .

lp,
Miha
There is no problem that cannot be solved by the use of high explosives.
Uporabniški avatar
loma
član
Prispevkov: 216
Pridružen: 18 Feb 2004 08:33
Kraj: mati Dolenjska

Odgovor Napisal/-a loma »

Danes sem pozno popoldan kolesaril po obronkih Kočevskega Roga - nad Sotesko. Po dolgem času (pol leta) sem srečal medveda. Bolj natančno medvedjo družino. Kar naenkrat mi je medevedek pritekel pred kolo, drugi je švignil v krošnjo drevesa ob cesti, mama pa vmes. S Slednjo sva se spogledala...obrnil sem se in se vrnil v dolino. Mevedka je bila spoštljivih dimenzij in lepote. Zelo sem vesel srečanja z medvedi in da se je vse skupaj srečno končalo.. :D
Uporabniški avatar
Surfac
član
Prispevkov: 2125
Pridružen: 08 Jan 2004 17:48
Kraj: Ljubljana Vic
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Surfac »

Ali se ze veselis naslednjega srecanja? :o
Uporabniški avatar
loma
član
Prispevkov: 216
Pridružen: 18 Feb 2004 08:33
Kraj: mati Dolenjska

Odgovor Napisal/-a loma »

Surfac napisal/-a:Ali se ze veselis naslednjega srecanja? :o
Kdo se nebi.. :D
Uporabniški avatar
komar
član
Prispevkov: 1596
Pridružen: 17 Maj 2000 10:11
Kraj: novomesto.freeride
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a komar »

Že nekej časa mi Sv. Peter ni omiljena točka. 8)
LP
Uporabniški avatar
loma
član
Prispevkov: 216
Pridružen: 18 Feb 2004 08:33
Kraj: mati Dolenjska

Odgovor Napisal/-a loma »

Siguren ne zaradi medvedov..
*QiQi*
član
Prispevkov: 7
Pridružen: 07 Maj 2006 17:31

Odgovor Napisal/-a *QiQi* »

loma...dobr si :o jst si niti najmn ne želim srečaja z medvedom pa je loh mejhn al pa velk kaj šele z medvedjo družino..vrjetn ne bi bla sposobna niti obrnt :oops:
Uporabniški avatar
loma
član
Prispevkov: 216
Pridružen: 18 Feb 2004 08:33
Kraj: mati Dolenjska

Odgovor Napisal/-a loma »

se opravičujem..

zgleda kot da se hvalim, sam v naravi je pa zelo "resnično"..
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a urbe »

Medved v Nemčiji prestrašil Bavarce
Glede na to, koliko časa na Bavarskem ni bilo medveda …
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Odgovori