Turnokolesarjenje - nevarnosti

Splošna debata na temo gorskega kolesarjenja.
Lukec23
član
Prispevkov: 40
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Lukec23 »

Dragi turnikolesarji, lep pozdrav še iz moje strani!

Že dalj časa se navdušujem nad mislijo, da bi naravo raziskoval na kolesu, to se mi zdi nekaj najboljšega.
Sedaj sem se končno odločil, da si kupim gorsko kolo in da začnem živeti svoje sanje.

Ker pa sem po naravi malo bolj previdna oseba, sem seveda premlel vse možne nevarnosti in nevšečnosti, ki bi me na turi lahko čakale v nameri, da bi se nanje čim bolje pripravil, saj bom le tako z veseljem šel v neznani gozd in v tem užival. Namen moje objave je, da od vas dobim nekaj reassuring misli, ki bi me pomirile / nasvetov, kako se tem nevarnostim čim bolje izogniti ali kako se obnašati, če preventiva le ni bila uspešna / ali ste kdaj sploh naleteli na kaj takega oz ali poznate kakšen primer. Dobrodošle so konec koncev tudi kakšne vaše negativne izkušnje in kako ste reagirali.

Seznam morebitnih nevarnosti/nevšečnosti na turnokolesarski turi:

1. Verbalen ali celo fizičen obračun s strani planinca - to mi je na vrhu seznama, saj je od vseh najbolj možna. Res si ne želim, da bi mi grdi pogledi ali celo besede uničile turo...

2. Pasti v gozdu, vsi poznamo primer bodečih žic - predvsem na Pohorju pa tudi na Rašici. Koliko je tega v praksi? Koliko od vas je že naletelo na kaj takega izven teh medijsko opisanih primerov? Je to pogosto? Se je za bati, če greš na turo v kraje, ki ti niso domači? Če voziš po gpx datoteki, ki si jo dobil na kakšnem blogu, bi to moralo bit vredu? Se poleg žic pojavljajo še kakšne pasti? Na kakšnih mestih - na spustih, kjer je hitrost velika ali na bolj položnih delih, kjer imaš vseeno manjšo hitrost pa jo lahko vidiš, da se še pravi čas ustaviš? Kakšni žeblji po gozdu itd, mislim, da je bilo pa to dejansko naštimano na Limbarski gori, če se ne motim?

3. Verbalni/fizični napad s strani kmeta/lastnika gozda/travnika...?

4. Napad s strani psa - primer: sem na 2/3 krožne ture, nazaj ne morem, okoli ne morem, da pridem nazaj do izhodišča, moram preko dvorišča kmetije, kjer že od daleč vidim, da je spuščen pes. Kaj naj naredim? Kaj imam lahko pri sebi, da bom miren, tudi ob morebitnem napadu - solzivec? Pa ga imam v žepu od majice, da je hitro na voljo?

5. Napad - kraja kolesa - kdo ve za kakšen primer? Naj nosim s sabo solzivec, eventuelno stinger?

6. Napad živali (medveda) - nekatere najlepše ture so v območju medveda. Turo bom vozil sam in bom pri tem precej tih. Mislim, da so v takem primeru možnosti za srečanje kar visoke v poletni sezoni? Kako se temu izogniti (razen, da se na vsake pol minute za 10s derem na ves glas?) Kako se temu izognete vi? Vidim, da se nekateri kaj veliko vozite po Notranjskih in Dolenjskih koncih...sam nisem iz teh krajev, pa bi z največjim veseljem tja šel na turo...vendar obdobje za turo je enako kot obdobje medveda...ne upam si...ali je strah odveč?

7. Da te lovec zamenja za žival in ustreli? To se je namreč zgodilo pred kakšnim letom v francoskih Alpah. Vem, malo verjetno, pa vseeno ne neverjetno. Kako se proti temu zaščititi? Rumena, vpijoča oblačila? Ne kolesarit zgodaj zjutraj, v mraku - kaj pa če se je tura zavlekla in greš po mraku skozi gozd?


Najlepša hvala za bilokakšna mnenja. Mi bo zelo prav prišlo, da se pomirim, spravim k sebi in spravim k vožnji ter uživam :)
Uporabniški avatar
PJ
član
Prispevkov: 2494
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a PJ »

Ce te skrbi toliko stvari, pa sploh se nisi sel na kolo, je po moje najboljse ce tudi ne gres. Sorry mogoce je tole slightly harsh, ampak ce te tako mocno skrbijo stvari, ki se v realnosti (skoraj) ne dogajajo, potem kolesarjenje ne bo nikakrsen uzitek ampak popoln stres.
Jaz imam mtb od leta 1991 naprej in sem do sedaj zapel z manj kot 5 planinci, pa se to vecinoma zgolj zato, ker mi je pocitek pri gonjenju navzgor dobro del, drugace bi se gladko odpeljal naprej. Vec kot do izmenjave mnenj (enkrat malo manj inteligentne) ni nikoli prislo. Napadov medvedov je prav tako v Sloveniji hudo malo, enako pa zic zebljev in podobno. Tudi lovci vecinoma ne streljajo kar vsepovprek, ne glede na koncentracijo alkohola. Tako da ce tole ni trol tema in si resno mislil z vsemi strahovi, priporocam kavc, toplo dekco, eno fejst velko dzolo in ugasnjen tv (za primer napad zombijev iz tv-ja).
Lukec23
član
Prispevkov: 40
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Lukec23 »

PJ, hvala za odgovor.

Se strinjam s tvojo opazko, pretiraval sem v besedah, zato je na mestu. Pravtako ne gre za trolanje, le hotel sem izpostaviti vse morebitne nevarnosti, ki so mi prišle na misel, naj si bodo še tako neverjetne, da bi ljudje glede njih lahko kaj povedali in da jih lahko mirno črtam :) Pomisleki niso tako hudi, da bi me odvrnili od kolesarjanje, samo hotel sem slišati realno stanje v Sloveniji od ljudi, ki že vrsto let furajo, ker sam res nimam občutka glede pogostosti teh stvari...Hvala za drugi del tvojega odgovora, me navdihuje z optimizmom :)
Crosswind
član
Prispevkov: 165
Pridružen: 11 Dec 2000 16:08

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Crosswind »

Še nikoli nisem imel težav s planinci oz. pohodniki, pa se vozim tudi po precej obljudenih poteh. Res pa je, da upočasnim takoj, ko jih zagledam... in ne šele 5 metrov pred njimi. Rekel bi, da se da z malo obzirnosti izogniti praktično vsem konfliktom ;)
Uporabniški avatar
Sharky
član
Prispevkov: 43
Pridružen: 08 Jun 2001 13:17
Kraj: Jadran

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Sharky »

Največje nevarnosti v naših gozdovih predstavljajo klopi, nato ugrizi kač (snakebite defekt, ne toliko dejanske kače), kmalu zatem pa je lastna neumnost bodisi v obliki pretiravanja, bodisi z neustrezno pripravo na furo.

Pijanih jagrov z nabitimi šibrovkami v skoraj dveh dekadah bajkanja še nisem "doživel", sploh odkar je preminil "oskrbnik", ki je rad "gospodaril" po Dobrenjščici.

Tu in tam kakšno pripomnejo pohodniki ali kmetje, ampak dlje od umirjenega pogovora (še?) nismo prišli, vedi, da sta za konflikt načeloma potrebna dva.

Napad oz. poskus kraje kolesa je pogojno verjeten scenarij le, če se voziš po kakšni soseski z "avtohtonimi" prebivalci ali pa paradiraš po centru LJ in daješ vtis, da si lahka tarča.

Proti medvedu lahko uporabiš zvonček, proti psu pa preverjeno taktiko Paternuja: s peto čevlja fino nameriš v majhen, slinast, popadljiv gobec :mrgreen:

Za zajle pa tak napišejo v Mariboru na fsako drevo s fluro sprejem, tak da samo puni gas čuj!
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
Prispevkov: 1498
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a El Tomzo »

https://ktk.pzs.si/besedilo.php?pid=116
Priporočila turnim kolesarjem

7. Pešci imajo prednost
Bodite uvidevni do pešcev, tako da svojo prisotnost naznanite dovolj zgodaj in upočasnite vožnjo. Po potrebi ustavite. Če prijazno pozdravite, vas bodo lepše sprejeli. Kolesarite v majhnih skupinah in se izogibajte potem, ki jih množično uporabljajo pohodnik

Se ustaviš, kakšno rečeš ... pa če normalno kolesariš tudi pomaga.
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Lukec23
član
Prispevkov: 40
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Lukec23 »

Vsem hvala za prispevek :) Če ima kdo še kaj, se lepo priporočam :)
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3634
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a urbe »

@Lukec23
Pozabil si še na pikajoče žuželke (prijateljice čebelice, ose, sršene in brenclje /slednji ugrizne/). Te lahko zaidejo v odpeto majico ali pa frfotajoče hlače 8)
A očala uporabljaš? Z lahkoto fašeš mušico v uč :lol:
Včasih pobereš kakšno pajčevino s čelado ali pa kar s celim obrazom :lol:
Nekateri pravijo, da je nevarnejša divja svinja, kot pa medved :?

OK, dost sarkazma :roll:
Tako kot je napisal Sharky, je naša najnevarnejša žival — klop.
Če pes teče za tabo, zablokiraš/zaslajdaš zadnje kolo — preizkusil v praksi in deluje 8)
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
dumr666
član
Prispevkov: 401
Pridružen: 29 Feb 2016 12:24
Kraj: Ljubljana

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a dumr666 »

1. S planinci nisem nikoli imel nikakršnih težav, ponavadi mi čestitajo ali pa vzpodbujajo ko nosim kolo na hrbtu v klanec, sicer raje hodim ob takih urah da gredo vsi že dol, jaz pa šele gor. Dol grede sem imel redko kakršenkoli problem ali pritožbo (z glave vem za dva primera). To kar se tiče turnega kolesarjenja, po urejenih in znanih poteh nikoli nobenega problema. Če pa že srečam kakšenga ponavadi počakam jaz da gre pohodnik mimo, ga lepo pozdravim in grem dalje.

2. Ponavadi palice in hlodi, zajle še nikoli. Nikoli pa neveš

3. Enkrat sem imel bližnje srečanje s kmetom, sem se opravičil (bila je res pomota) in šel nazaj gor ter drugje dol, ni bilo problema, kasneje sva spila pivo skupaj v bližnjem lokalu v Bovcu :) .

4. Na gorcu nikoli, sem pa s specialko imel več srečanj. Pri psih ponavadi samo zahruliš nazaj in se ustavi.

5. Sem živel v štepcu par let, par let v dravlah, sami naši, nobenih problemov razen dveh vlomov v klet v štepcu. Če boš pustil kolo pred benzo ali karkoli, boš ostal brez. Kolo vedno tako ali drugače imej na očeh oz. bodi zraven.

6. Medveda sem srečal že ene parkrat, ko sem bil mlajši sem s taborniki precej hodil na razna orientacijska tekmovanja, preživetja v naravi, taborjenja, hajke itd itd. Če si v skupini, boš medveda zagledal, malo bo povohal, v skrajnem primeru bo stopil na zadnje tace malo zarjovel in se umaknil. Sem pa par let nazaj srečal medvedko z mladiči, sem jo zagledal prej, preden je ona vidla mene, se je ustavila malo ovohavala zrak in šla naprej (verjetno en izmed najlepših momentov v življenju, sem pa pomoje spustil kaj v hlače takrat :D ). Smo pa s taborniki srečali tudi volkove (daljno srečanje), tudi lep prizor.

7. Ma noben trezn lovc te nav zamenu za žival :D

Sicer pa, toliko skrbi in stresa še preden si se lotil. Roko na srce, živali, kmetje in ostalo je najmanjši problem pri turnem kolesarstvu. Prej se boš stresel čez kakšno pečino, OTB-jal čez skale ali kaj drugega življenjsko precej bolj nevarnega. Sploh pa, zveri niso problem, problem so klopi, verjetno se bo še divja svinja (sploh mame) prej zagnala vate kot medved, in srečanje z divjo svinjo je precej bolj verjetno kot medved, pa žvižganje ne pomaga :D . Sicer pa ob vsej tej paranoji, še enkrat premisli če si sploh želiš MTB-ja
Robots will steal your jobs. But that's OK
Lukec23
član
Prispevkov: 40
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Lukec23 »

Hvala za odgovore dumr666 :)

Smem vprašati, kje si srečal medvedko pred leti?
Uporabniški avatar
Mojo Jojo
član
Prispevkov: 4989
Pridružen: 31 Jul 2008 09:20
Kraj: bliz obvoznice

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Mojo Jojo »

Medved je pred dnevi napadel pohodnika nad Želimljami. Prav tako pred dobrim letom eno ženico.

Pred kakim mesecem naj bi napadel nabiralca čemaža nekje v okolici Velikih Lašč (čeprav tega zapisa na internetu ne najdem)
Monkey Control
Lukec23
član
Prispevkov: 40
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Lukec23 »

Torej, rešitve:

1. z vedenjsko neprilagojenimi ljudmi se bom pogovoril. Všeč mi je ta stavek - ''za konflikt sta potrebna dva''.
2. Na pasti bom pozoren.
3. Za medveda si bom kupil zvonček.
4. Lovcev se ne bom bal.
5. Sredi traila me ne bo nihče muggal, vrgel s kolesa in mi ga ukradel.
5. Psa bom ali brcnil ali zabremzal zadnje kolo - sem to prav razumel? Kaj pa s tem narediš razen, da se ustaviš?
Uporabniški avatar
dumr666
član
Prispevkov: 401
Pridružen: 29 Feb 2016 12:24
Kraj: Ljubljana

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a dumr666 »

Kuželjska stena, južno od Kočevja
Robots will steal your jobs. But that's OK
Uporabniški avatar
Buschi
Vaški peciklmehanik
Prispevkov: 11202
Pridružen: 10 Dec 2002 14:11
Kraj: Dolina Bratov Šrot

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Buschi »

Joj, joj...gorsko kolesarim od 93 pa razen pijanih in nedeljskih planincev nisem nikoli imel težav.
Me je pa ugriznil sosedov pes, še v Jugi, ampak na poniyu na glavni cesti...dobil tavelko Milko za prestane bolečine...in živel naprej.

Preveč, preveč se obremenjuješ, kaj bi lahko bilo, če bi bilo. Če tako živiš v real lajfu, stari, te bosta stres in z njim povezan rak pobrala prec!

Življenje je hec...tak ga tut živi! Goni in uživaj !
Planinec...Gorski kolesar...Enduro motorist!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3634
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a urbe »

Lukec23 napisal/-a:/…/
5. Psa bom ali brcnil ali zabremzal zadnje kolo - sem to prav razumel? Kaj pa s tem narediš razen, da se ustaviš?
Sej se ne ustaviš. Pomembno je, da pes cvikne, ko vidi, da bo priletel v zadnjo gumo :lol: In ja, če goniš v strm klanec, to odpade :roll:
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Lukec23
član
Prispevkov: 40
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Lukec23 »

Hvala vsem :)
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
Prispevkov: 13822
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... . ....- -- - -...
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MarE »

Moja prva MTB esreča, ki se je končalas šivi je bila, ko sem poletel preko balance zaradi psa,ki me je čakal za vogalom ene gorske kmettije. Še največji prroble. je bilo priti domov z vsemi tistimi ranami. Takrat še nismo nosili telefonov s sabo.

Drugače pa si pkzabil na nevarnost, da te ugrabijo nezemljani. Pri tem pomaga fotoaparat, saj se nezemljani ne marajo fotografirat in zato nikoli ne ugrabijo nekoga s fotoaparatom ali kamero. :)
Uporabniški avatar
Buschi
Vaški peciklmehanik
Prispevkov: 11202
Pridružen: 10 Dec 2002 14:11
Kraj: Dolina Bratov Šrot

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Buschi »

Dobra... 0X
Planinec...Gorski kolesar...Enduro motorist!
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
Prispevkov: 13822
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... . ....- -- - -...
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MarE »

Ja, saj to em se od Jureka Podgureka naučil.
Uporabniški avatar
mato MTB
član
Prispevkov: 584
Pridružen: 15 Jun 2001 08:38
Kraj: Žalec

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a mato MTB »

Po hostah in hribih kolesarim dobrih 25 let, pa sta omembe vredna samo dva zloma (enkrat čeljust, drugič roka). S planinci razen tu in tam grdih pogledov res nimam slabih izkušenj. Pomaga, če prvi pozdraviš. Eno srečanje z gozdarsko inšpektorico, ki je bila kao tisti dan na off in mi je pogledala skozi prste. No, če bi imela kakšne čudne težnje, bi se gladko odpeljal dalje.
Objektivno gledano je še največja nevarnost, da ti kolo crkne na način, da ne moreš več naprej, ti pa si nekje v takšnih rovtah, da niti povedati ne znaš.
Ja, na belanci imam en mini kravji zvonček, pod zicom pa malo večjega. Pomaga proti pešcem in medvedom. Sploh proti medvedom, ker nisem še nikoli nobenega srečal. :mrgreen:
Uporabniški avatar
MiLi
Razdrem vse!
Prispevkov: 3242
Pridružen: 15 Sep 2003 18:32

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MiLi »

mato MTB napisal/-a:Ja, na belanci imam en mini kravji zvonček, pod zicom pa malo večjega. Pomaga proti pešcem in medvedom. Sploh proti medvedom, ker nisem še nikoli nobenega srečal. :mrgreen:
The Simpsons - Bear Patrol
If you ain't Mountain Biker, you ain't shit!
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
Prispevkov: 4003
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Jabooz »

Še največ težav boš imel, če boš kakšnega old school gorskega kolesarja etikiral z turnim kolesarjem. :mrgreen:

Znajo renčati, da je turno toliko gorsko, kot je turno smučanje gorsko smučanje.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
Prispevkov: 1498
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a El Tomzo »

A niso old school mtb že prešaltali na gravel in singlespeede?
Pa e-bike ...
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
Prispevkov: 13822
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... . ....- -- - -...
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MarE »

So. Ampak tega ne bojo priznal. Ali pa niti ne vejo, da se temu tako reče.

Hm. Ne vem, zakaj pišem v tretji osebi :)
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
Prispevkov: 4003
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Jabooz »

El Tomzo napisal/-a:A niso old school mtb že prešaltali na gravel in singlespeede?
Pa e-bike ...
Niso.
Forever young.


100% Podpiram trud pzs-ja glede legalizacije mtb, ampak uvedba termina turni kolesar je prišla zgolj z namenom pridobitve javnih sredstev za financiranje šole za turno kolesarske vodnike.
Uporabniški avatar
Mojo Jojo
član
Prispevkov: 4989
Pridružen: 31 Jul 2008 09:20
Kraj: bliz obvoznice

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Mojo Jojo »

Jabooz napisal/-a:
ampak uvedba termina turni kolesar je prišla zgolj z namenom pridobitve javnih sredstev za financiranje šole za turno kolesarske vodnike.
Točno tko
Monkey Control
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
Prispevkov: 6390
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MAAC »

Jabooz napisal/-a:100% Podpiram trud pzs-ja glede legalizacije mtb, ampak uvedba termina turni kolesar je prišla zgolj z namenom pridobitve javnih sredstev za financiranje šole za turno kolesarske vodnike.
No, no, Jabooz. Zdaj si me pa malo razočaral :( Na kakšni osnovi to trdiš??

Glede na to, da trenutno vodim ta usposabljanja, bi res rad videl tvoje argumente. Če jih imaš in so upravičeni, bom te razumel, drugače pa ne trosi laži, lepo prosim :evil: Lahko pa tudi, da sam česa ne vem.

Maac

p.s. ESS sredstva za izobraževanja pa izkoriščajo prav vse nacionalne zveze za nižanje stroškov ali celo brezplačna strokovna usposabljanja. Ne glede na ime ali zvrst panoge.
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
Prispevkov: 4003
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Jabooz »

o.k, zna biti da ne vem vsega, ker sem že pred časom umaknil iz "dela" na legalizaciji trailov z dnem ko sem videl da nam sestanek zainteresiranih v prostorih KZS vodi tajnica KZS, ki se ji mudi domov.

Prosim pojasni zakaj se je uvedel termin Turno kolesarstvo oz turni kolesar.
Zakaj ni zadoščal termin Gorsko kolesarstvo oz gorski kolesar.

Hvala!
Uporabniški avatar
trunto
član
Prispevkov: 260
Pridružen: 14 Jun 2016 19:59

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a trunto »

Jabooz napisal/-a:o.k, zna biti da ne vem vsega, ker sem že pred časom umaknil iz "dela" na legalizaciji trailov z dnem ko sem videl da nam sestanek zainteresiranih v prostorih KZS vodi tajnica KZS, ki se ji mudi domov.

Prosim pojasni zakaj se je uvedel termin Turno kolesarstvo oz turni kolesar.
Zakaj ni zadoščal termin Gorsko kolesarstvo oz gorski kolesar.

Hvala!
+1

Turno... Touring... GT... Gran Tourismo... Turizem...

Turistično kolesarstvo bi bilo bolj prav.
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
Prispevkov: 6390
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MAAC »

Huh, spet pogrevamo staro juho :mrgreen:

Okej, naj ti bo, ker si pač ti ;) Zakaj je Jože takrat uvedel besedno zvezo "turno kolesarstvo", bi lahko podal dve interpretaciji.

Prva je, da dejansko, ko greš ven s kolesom, greš odpeljati neko turo. Turno kolesarstvo je pač del gorskega kolesarstva, kjer so poleg turnega kolesarjenja še tekmovalni del (XCO, maratoni, DH, Enduro tekme, 4X, Eliminator...) na eni strani, na drugi strani pa še ostale netekmovalne dejavnosti (npr. furanje po bajkparku, freeride, dirt, slopestyle...trail parki že imajo dejansko definicijo kolesarske ture). Dejansko bi lahko rekli, da je "gorsko kolesarjenje" oz. njegova originalna angleška verzija "Mountainbiking" malo neposrečena. Vsak za Slovenijo bi lahko rekli, da se po definicije gore (https://sl.wikipedia.org/wiki/Gora) vsaj pri nas bolj redko vozimo, več se vozimo po hribovju (imenovano sredogorje), saj so pri nas gore dejansko prestrme za kako resnejšo vožnjo. Bolj posrečeno poimenovanje imajo Francozi - VTT (Velo de tout terrain) - vseterensko kolo. Kar dejansko gorsko kolo tudi je. Ne moreš zanikati ;) Ajde, v osrednjem delu alp imajo to srečo, da se lahko dejansko vozijo po gorah, pri nas pač težko prideš nad 2000 metrov z normalno vožnjo. Nadalje - v nemško govorečem območju pogosto uporabljajo izraz, da gredo na bajk turo. Tudi če pogledaš obe glavni reviji Bike in Mountainbike, štejejo Trail in AM kolesa v kategorjo "Tourentauglich" (primerno za ture). Tako da skladno z vsem naštetim, so se pač odločili za izraz Turno kolesarstvo.

EDIT: evo, še nekaj sem pozabil. Podobno analogijo lahko zaslediš pri smučanju. Alpsko smučanje in turno smučanje. Zadevi sta precej podobni v osnovi pojmovanja. Turna smuka je bila tudi eden izmed jezičkov na tehtnici za takšno poimenovanje ;) Kadar greš (alpsko) smučat, nikoli ne rečeš, da greš na turo. Lahko pa greš na smučarsko turo. Osnovna oprema je ista, način premikanja v bistvu prav tako, le "filozofija" je drugačna :D

Druga interpretacija pa se nekako dopolnjuje s prvo, je pa malo hudomušna. Jože je ta izraz "potreboval" za to, da se je na skupščini PZS takrat lahko Komisija za turno kolesarstvo "prebila" v samo zvezo kot enakopravna komisija vsem ostalim. Če bi uporabil izraz "Gorsko kolesarstvo", bi ga najbrž pribili na križ, tako pa jim je dejansko uvalil trojanca :mrgreen: Zakaj pa je Jože želel ustanoviti to komisijo? Ravno zaradi mačehovskega odnosa KZS do rekreativnega (netekmovalnega dela) goreskega kolesarstva, zaradi želje po legalizaciji planinskih in pohodniških poti, zaradi potrebnega izobraževanja kolesarjev (veliko kolesarjev se ne zna obnašati v naravi, sploh velja to za novopečene e-bajkerje, predvsem pa "korona kolesarje", ki so navalili v gozd direkt iz shopping centrov :roll: OK, tukaj je imel in še vedno ima tudi znotraj PZS ogromno nasprotnikov in polen pod noge, vendar se stvari vseeno premikajo. Počasi, ampak se, kar je najbolj pomembno. Velika zahvala gre tudi Atili, sedanjemu načelniku, ki je veliko bolj "agresiven" in brezkompromisen kot je bil Jože. Kar pa je bilo v tistem času tudi prav. Če bi že takoj na začetku nastopili tako odločno proti nekaterim "fosilom", bi nas po mojem izselili v roku bleedanja Shimano bremz :mrgreen: Tako da se je očitno moglo tako poklopiti ;)

Definitivno pa ta izraz oz. poimenovanje nima nič s pridobivanjem javnih sredstev. Le-teh se ne pridobiva z nazivom, temveč s programom. In strokovno usposabljanje kolesarskih vodnikov je le en izmed programov KTK, ne pa njeno osnovno bistvo. Če pa pridobiš kaj sredstev na javnih razpisih, pa je to dobro samo za vse, ki si želijo pridobiti ta strokovni naziv, saj pridejo nenazadnje malce ceneje (pa čeprav je že itak cena povsem stroškovna, nihče ne služi na tem) skozi ;)

Evo, to je to! Peace! ;.=9/ ;)

Maac
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
Andraž
član
Prispevkov: 731
Pridružen: 10 Maj 2009 20:33

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Andraž »

Lepo napisano in utemeljeno.
Izraz Turno kolesarstvo zna biti malo neroden le pri ljudeh, ki se na to ne spoznajo in vlečejo vzporednice s turnim smučanjem. V obeh primerih seveda greš na turo. Je pa pomembna razlika: pri kolesarstvu vedno vozimo po neki poti, cesti (nikoli po brezpotju - izraz brezpotje pa dostikrat uporabljajo novinarji v napačnem smislu....), pri turnem smučanju se pa dejansko smuča kjer želiš oz. sam izbiraš linijo....
Enduro boys crew.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
Prispevkov: 4003
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Jabooz »

Peace
Slika

Še največja nevarnost za gorskega kolesarja je, da te objame turni kolesar. Un ta velik.

Jasno mi je, da KZS glede legalizacije ne bo naredila nič in če kdo bo karkoli premaknil bo to PZS.
Ni želja, da PZS-ju mečem karkoli pod noge oz gume, ampak takratna uvedba novega termina je MTB sceno konkretno razdelila.
Konec koncev je čisto vseeno, kakšno je ime, samo da se zadeva premika. Kot slišim, je dejansko zapihal nov veter.

Off the record: Sicer imam že novo kolo, ampak na chainstayju starega je pisalo: Turni moj kurac! Sam v vednost
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
Prispevkov: 6390
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MAAC »

:mrgreen: :mrgreen:

Ki si pa zaj toto fotko ujagal?? (sem že sam pozabil nanjo) :D :D

Se popolnoma strinjam, tudi sam sem bil v osnovi proti, ker je pač bil izraz Gorski kolesar že uveljavljen. Se spomnim tudi pogroma na Tabli in drugje. Še sreča, da takrat socialni mediji še niso bili tako zelo "in" :mrgreen: Ampak, bom tako rekel, zdaj razumem (no, saj že nekaj časa).

@Andraž: drži to glede brezpotij. Zato pa moramo delati tudi na "izobraževanju" novinarjev ter seveda ostale javnosti, tudi kolesarjev, ki nas pogosto enačijo z vožnjo po brezpotjih. Roko na srce, se mi zdi, da se je tudi pogled medijev na gorsko kolesarjenje malo izboljšal in nas prikazujejo v malo lepši luči ;) S tega vidika bi bil morda res bolj primeren izraz "terensko kolesarjenje" (nikakor pa ne turistično :roll: ;) ) - kolesarjenje po (utrjenem) terenu oz. poteh.

Maac

p.s. odlično! :D naj ti dobro služi (z nalepko ali brez) ;)
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Fredi25
član
Prispevkov: 14
Pridružen: 12 Nov 2017 11:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Fredi25 »

Andraž napisal/-a:Lepo napisano in utemeljeno.
Izraz Turno kolesarstvo zna biti malo neroden le pri ljudeh, ki se na to ne spoznajo in vlečejo vzporednice s turnim smučanjem. V obeh primerih seveda greš na turo. Je pa pomembna razlika: pri kolesarstvu vedno vozimo po neki poti, cesti (nikoli po brezpotju - izraz brezpotje pa dostikrat uporabljajo novinarji v napačnem smislu....), pri turnem smučanju se pa dejansko smuča kjer želiš oz. sam izbiraš linijo.... tako kot pri športnih stavah sam izbiraš med stavnicami kot do e-stave, pokerstars itd.
Točno tako. Sicer je pa tako, da tisti, ki se ukvarjajo s tem po navadi vedo razliko.
Zadnjič spremenil Fredi25, dne 24 Sep 2020 10:29, skupaj popravljeno 2 krat.
Fleko
član
Prispevkov: 159
Pridružen: 23 Avg 2019 08:48

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Fleko »

Zakaj pa je tako "sovraštvo" med t.i. Turnim in gorskim kolesarjem?
A ni cilj obeh maksimalno uživanje v naravi?
gorko
član
Prispevkov: 248
Pridružen: 18 Avg 2010 15:52

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a gorko »

No izraz roko na srce ni najboljši. Prva predstava. ki jo človek dobi ob besedi "turno", je nekako iz smučanja in si predstavjlaš vožnjo po brezpotju oz smučanje po pršiču. Resnično ne vem, koliko jih ob te besedi pomisli na turo.
Tudi primerjava izrazov alpsko in turno smučanje ima bistveno večje razlike. Od tega da se alpsko smuča samo po smučiščih, kjer na vrh prideš izkjučno samo s pomočjo sedežnice oz. drugih naprav, do tega, da za smučanje uporablajo popolnoma druge površine. Ima tudi alpsko smučanje "sopomenko" za isto stvar, v tekmovalnem in netekmovalnem smislu? Seveda ne.


Kaj pa je razlika med gorskim in turnim kolesarjem?
To je kot da bi alpsko smučanje razdelil še na turistično smučanje. Kdor tekmuje je alpski, kdor ne tekmuje je turistični. Smučata pa povsem enako na istem terenu.Aja, samo ker je nekdo "turni" kolesar je seveda "manjši problem" kot nekdo, ki je "gorski" kolesar.


Lp
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
Prispevkov: 1498
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a El Tomzo »

Kaj je turno kolesarstvo?
Je oblika gorskega kolesarstva, ki nima tekmovalnih ciljev. Kolesar uživa tako pri vzponu kot pri spustu, njegov cilj je doživetje v naravi.

https://ktk.pzs.si/besedilo.php?pid=115
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
gorko
član
Prispevkov: 248
Pridružen: 18 Avg 2010 15:52

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a gorko »

Kaj od tega ne velja za gorskega kolesarja, ki ne tekmuje?
Ali pa sicer za nekoga, ki tekmuje, vendar tisti dan ni na tekmi ali treningu.

Zanimivo. Izgleda, da imajo gorski kolesarji drugačne cilje.

Lp
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
Prispevkov: 6390
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MAAC »

@Gorko: očitno nisi dobro prebral tega, kar sem zapisal ;-)

Turno kolesarstvo je pač "popredalčkalo" vse tiste gorske kolesarje, ki ne tekmujejo v nobeni od naštetih disciplin, prav tako pa si ne pomagajo z vlečnicami ali shuttlanjem (npr. bikepark, freeride, itd vožnja) ali izvajajo skokov in drugih akrobacij (dirt, slopestyle...). Pač, en izraz več v bajkrskem žargonu. Ne vem, zakaj še vedno tak pogrom ob tej besedi :roll: zaradi tega ni nihče umrl, prav tako nehal kolesarit. Kvečjemu se poskušajo ustvariti pogoji za več (legalnega) kolesarjenja :D

izraz turno mene bolj spominja na iti na turo, ne pa na aktivnost (smučanje) po brezpotjih in verjamem, da tudi precej druge javnosti, ki niso ne eno in ne drugo ;)

Maac

p.s. koti si sam napisal. Pri alpskem smučanju se dvigaš s pomočjo mašinerije in se spuščaš po vnaprej določenem "poligonu". Ok, imaš tekmovalno in turistično alpsko smučanje. Tudi tekmovanja v gorskem kolesarjenju potekajo po vnaprej določenem poligonu, pri nekaterih si celo pomagajo z mašinerijo za vzpone (DH npr.). Turno smučanje pa greš dejansko po nekem načrtu, vendar nisi omejen pri izbiri poti. Enako pri turnem kolesarjenju. Vse je odvisno od tvoje pripravljenosti, opreme in tehničnega znanja. Glavni namen pa je doživetje narave (kar za tekmovanja ravno ne moremo trditi)

p.s.s. Jaoo, Jabooz, si moral spustiti duha iz stekleničke!! :mrgreen: ;)
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
Prispevkov: 1498
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a El Tomzo »

https://ktk.pzs.si/besedilo.php?pid=115

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je razvila nova zvrst kolesarstva: gorsko kolesarstvo (angleško »MTB«), ki je povzročila, da so se kolesa pojavila na planinskih poteh. Gorska kolesa so že pritegnila in vse bolj privlačijo tudi številne planince. Tako se je razvila posebna zvrst gorskega kolesarstva, t.i. turno kolesarstvo (angleško »all mountain«), ki se močno razlikuje od drugih zvrsti MTB (spust, cross-country, itd.). Turno kolesarstvo nima tekmovalnih ciljev, kolesar uživa tako pri vzponu kot pri spustu, njegov cilj je doživetje v naravi. Turni kolesar je skozi svojo planinsko vzgojo pridobil znanje o varovanju naravnega okolja in o nevarnostih gibanja v njem. To znanje s pridom uporablja pri svojih aktivnostih v naravi, spoštuje naravo in pravice ostalih uporabnikov.

Gorski kolesarji so poti sprva uporabljali po lastni presoji, brez omejitev, in to je pripeljalo do vse pogostejših nesporazumov z ostalimi uporabniki naravnega okolja (planinskih poti, lovišč ...). Nekatere planinske poti so sicer primerne tudi za turno kolesarjenje (širše, manj strme, manj obiskane), nikakor pa niso npr. primerne za spust. Ker nekateri kolesarji tega niso upoštevali, smo se znašli v neprijetni situaciji, ko se planinci počutijo ogrožene, turni kolesarji po krivem obdolžene, peščica neodgovornih kolesarjev pa si lasti pravico, da dela kar hoče na planinskih poteh.
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
gorko
član
Prispevkov: 248
Pridružen: 18 Avg 2010 15:52

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a gorko »

Torej, če lahko vprašam, ko greš lokalno na Golovec ali Rašico, si turni ali katere druge vrste kolesar?
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
Prispevkov: 1498
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a El Tomzo »

Človek s kolesom, ki sreča mnogo pohodnikov.
In katerega način kolesarjenja bo oblikoval pozitivno ali negativno mnenje teh ljudi glede kolesarjev.

Na koncu samo to šteje ...
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
trunto
član
Prispevkov: 260
Pridružen: 14 Jun 2016 19:59

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a trunto »

gorko napisal/-a:Torej, če lahko vprašam, ko greš lokalno na Golovec ali Rašico, si turni ali katere druge vrste kolesar?
Mene tudi tole zanima, če grem za cel dan v Polhograjce z mojim XC kolesom, torej ni all-mountain.
Na vsake toliko se ustavim da se naužijem lepih razgledov, hkrati pa tudi tiščim na polno in gor in dol.
Kaj sem sedaj turni kolesar ali gorski kolesar ali kaj tretjega?

Mislim da je tale izraz turno kolesarjenje res ponesrečen, saj ga nikjer drugje v tujini ne poznajo, vsaj da bi jaz vedel.
Pač vsi pravijo gorsko kolesarjenje aka mountain biking.
Uporabniški avatar
Sharky
član
Prispevkov: 43
Pridružen: 08 Jun 2001 13:17
Kraj: Jadran

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Sharky »

@Lukec23: sedaj dejansko v živo vidiš še morda največjo nevarnost pri tvojem udejstvovanju: to, da zapriseženim mauntnbajkerjem omeniš pojem "turno kolesarstvo" :twisted:
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
Prispevkov: 1498
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a El Tomzo »

:mrgreen:


Na Wikipediji omenjajo kar nekaj tipov mtb-ja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mountain_biking

Trail riding
Main article: Trail riding: Mountain bike trails

Trail riding or trail biking is recreational mountain biking on recognized, and often waymarked, trails; unpaved tracks, forest paths, etc. Trails may take the form of single routes or part of a larger complex, known as trail centres. There are "trail bike" designs for this activity.
Marathon

Mountain Bike Touring or Marathon is long-distance touring on dirt roads and single track with a mountain bike.

With the popularity of the Great Divide Trail, the Colorado Trail and other long-distance off-road biking trails, specially outfitted mountain bikes are increasingly being used for touring. Bike manufacturers like Salsa have even developed MTB touring bikes like the Fargo model.

Mixed Terrain Cycle-Touring or rough riding is a form of mountain-bike touring but involves cycling over a variety of surfaces and topography on a single route, with a single bicycle that is expected to be satisfactory for all segments. The recent surge in popularity of mixed-terrain touring is in part a reaction against the increasing specialization of the bicycle industry. Mixed-terrain bicycle travel has a storied history of focusing on efficiency, cost-effectiveness, and freedom of travel over varied surfaces.[22]


Pa naredi zdaj prevod v slovenščino ... :D
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
Buschi
Vaški peciklmehanik
Prispevkov: 11202
Pridružen: 10 Dec 2002 14:11
Kraj: Dolina Bratov Šrot

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Buschi »

Slika
Planinec...Gorski kolesar...Enduro motorist!
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
Prispevkov: 6390
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MAAC »

Sharky napisal/-a:@Lukec23: sedaj dejansko v živo vidiš še morda največjo nevarnost pri tvojem udejstvovanju: to, da zapriseženim mauntnbajkerjem omeniš pojem "turno kolesarstvo" :twisted:
:mrgreen: :mrgreen:

Pubeci (@Gorko in @Trunto), dajte se malo umirit, no :D Nihče vam nič noče. Še vedno ste gorski kolesarji, nič bat. Ampak, po definiciji, ki jo je sprejela tudi Akreditacijska komisija za šport RS, ste uradno pač turni kolesarji, ki so del gorskokolesarske srenje.

Me zanima, če bi (zgolj) vozil DH, ali bi se imel za gorskega kolesarja ali bi bil spustaš ali oboje? In ja - dajte nehati iskati dlako v jajcu, saj vam nihče nič noče. Tudi če greš z XC bajkom nekam v hrib, pa se ženeš na polno, uživaš v razgledih. Si na tekmi ali si na turi? Se razumemo? Še vedno smo pa seveda vsi gorski kolesarji!

Še tole - mediji so nekoč ob pojmu "gorsko kolesarjenje" v člankih, če smo že zašli vanje, takoj lepili fotke divjih rajderjev v polni bojni opremi, po možnosti v zraku. Vse to pridobi v javnosti dokaj "negativni značaj" glede na to, da se vsak počuti ogroženega (podobno kot npr. se počutiš ogroženega na cesti, kadar imaš opravka s kakšnim objestnim voznikom - ne primerjam tega s spustašem, temveč zgolj to, kako dojemajo ljudje malo hitreje premikajoče se osebke / stvari). Od pojava izraza turno kolesarstvo, se tudi v medijih počasi objavlja fotke, ki nas prikazujejo v malo lepši luči (na turi, z lepimi razgledi...). Kar pa na koncu tudi ni pes, ne? ;) :D

Maac
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
Vladej
član
Prispevkov: 574
Pridružen: 28 Avg 2013 10:42
Kraj: Ljubljana

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Vladej »

+1

P.S. A je zavod za gozdove v svojem TV spotu objavil turnega ali gorskega kolesarja? Ali gozdnega? 8)
Kolesarim, torej sem...
Uporabniški avatar
trunto
član
Prispevkov: 260
Pridružen: 14 Jun 2016 19:59

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a trunto »

MAAC napisal/-a: Pubeci (@Gorko in @Trunto), dajte se malo umirit, no :D Nihče vam nič noče. Še vedno ste gorski kolesarji, nič bat. Ampak, po definiciji, ki jo je sprejela tudi Akreditacijska komisija za šport RS, ste uradno pač turni kolesarji, ki so del gorskokolesarske srenje.
Saj se ne počutim ogroženega...
Sam tko, hotel sem vedeti kako se mi reče glede na Akreditacijsko komisijo za šport RS. ;-)
Pa tudi da bom lahko spremenil v mojem CV "Hobiji in interesi". Zdej bom tam napisal turno kolesarjenje. ;-)
Fleko
član
Prispevkov: 159
Pridružen: 23 Avg 2019 08:48

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Fleko »

Zanimivo, da ste vsi prve dobili asociacijo na turno smuko.

Jaz sem pred leti ob izrazu turni kolesar prve pomislil na to varianto kolesarjenja :)

Slika
Uporabniški avatar
PJ
član
Prispevkov: 2494
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a PJ »

Ok priznam, zame je mtb zgolj veselje in nic bolj resnega (no vcasih je bil se majhen del treninga). Zato nekako ne vidim razloga, da bi imel kaj vec ali manj veselja, ce me nekdo poimenuje gorski ali turni kolesar. Priznam tudi, da mi je na zacetku slo kar vsaj malo na k*, ko se je PZS vtikala v te stvari, sploh glede na njihovo dotedanjo (in delom se vedno) politiko do mtb. Ampak ce pogledamo sedaj, PZS je nekaj naredila za vse nas, kaj pa je naredila KZS, ki bi v prvi vrsti morala? Cisto nic, jedva da se pomatrajo in sestavijo kvazi reprezentanco za svetovno prvenstvo, potem pa do naslednjega leta spet pozabijo da mtb sploh obstaja.
Tako da na koncu se bom vseeno ugriznil v jezik in rekel hvala PZS da ste se zaceli vtikati v to, gor ali dol ce smo turni ali pa neturni kolesarji. Gredo stvari vsaj malo in pocasi naprej, namesto da stojijo na mestu ali gredo celo nazaj. In kar se mene tice mi je popolnoma vseeno kako me nekdo imenuje. Jaz grem ven na mtb in ko pridem nazaj sem veliko boljse volje. Vedno. Pa naj bom za nekoga turni ali gorski kolesar. In pozimi prezivim se vec dni na taksnih ali drugacnih smuceh kot poleti na kolesu pa se tudi tam ne obremenjujem kako me kdo imenuje. Jaz grem smucat, pa naj bo to z race GS dilami na smucisce, 120mm plohi izven smucisca, kaksnimi drugimi nekam v hribe ali pa s tekaskimi po tekaski progi. Vazno je da smucam, poimenovanje pa z mojim veseljem, ki ga imam s tem nima prav nic.
Ce je kdo izgubil veselje do kolesarstva zato, ker ga nekdo poimenuje tako ali drugace, ima pa po moje problem drugje, kot pri poimenovanju dejavnosti ;)
Uporabniški avatar
Mojo Jojo
član
Prispevkov: 4989
Pridružen: 31 Jul 2008 09:20
Kraj: bliz obvoznice

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Mojo Jojo »

Daleč največ naredijo lokalni trejlbilderji in kolesarska društva, (deloma bikeparki, ki spet večinoma slonijo na prej omenjenih khm Cerkno...), ki delajo namenske poti, da se umikamo planinskim potem in s tem morebitnim konfliktom, hkrati pa se trudijo te poti tudi legalizirati, kar jim marsikje celo uspeva in postaja splošna praksa tudi za v naprej.

PZS, KZS, KTK...ne vem no kolk poti so oni zgradil namenjeno za kolo? Mogoče živim v zmoti ampak mislim da nobene. (pustmo zdej to "kolesarkso transverzalo", ki je bolj ko ne samo označena...morda celo kje nadelana, ampak pomoje spet s pomočjo lokalcev)
Monkey Control
Uporabniški avatar
trunto
član
Prispevkov: 260
Pridružen: 14 Jun 2016 19:59

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a trunto »

Največ za kolesarstvo naredimo tako, da redno in z veseljem vozimo kolo.
Več kot nas je, bolje je.
Vse ostalo se potem porihta...
Uporabniški avatar
Buschi
Vaški peciklmehanik
Prispevkov: 11202
Pridružen: 10 Dec 2002 14:11
Kraj: Dolina Bratov Šrot

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Buschi »

trunto napisal/-a:Največ za kolesarstvo naredimo tako, da redno in z veseljem vozimo kolo.
Več kot nas je, bolje je.
Vse ostalo se potem porihta...
Dokler bo na jutubu murgeljski palček, ki vodi vse niti v naši Kuri...se neč ne bo porihtal:
https://youtu.be/3KHPPGMX9aA
Planinec...Gorski kolesar...Enduro motorist!
Uporabniški avatar
strolc
član
Prispevkov: 292
Pridružen: 09 Apr 2008 17:35
Kraj: ( sončna stran gorjancev )

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a strolc »

Za vse nevarnosti katere te čakajo ter trauma , paranoja, brezpotja ovita v žico zombiji itd.
ti predlagam prisrčnico polno domačega šnopsa.

-rešuje komflikte
-zdravi strahove
-celi rane
-daje motivacijo
-itd.,itd.itd
uzivaj danes kdo ve kaj bo jutr...
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
Prispevkov: 4003
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Jabooz »

Jaoo, Jabooz, si moral spustiti duha iz stekleničke!! :mrgreen:

A si siguren, da sem jaz spustil turnega na prostost?
Tale debata tukaj je zgolj posledica, turni je vzrok.
Če bi počivalšek komentiral, bi rekel:" Tukaj ne vidim nič spornega..." rešujemo življenja...

Treba je znati prevzemati odgovornost, če poveš kolesarjem, da niso več kolesarji ampak recimo rolotekarji, al pa kolopešči, al pa dvokrogarji,...

V bistvu čakam, da PZS uvede termin Ledni kolesar, kajti s tem bi bilo moje poslanstvo na zemlji končano.

Slika
turni moj kurac forever
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
Prispevkov: 6390
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a MAAC »

@Jabooz: nea se zdaj nekaj ven vlači :D To tematiko glede imena si sam privlekel na dan, ko je že bil par let mir ;)

@Mojo: se popolnoma strinjam glede lokalnih trailbuilderjev! ;) Edino, še vedno sem mnenja, da bi bilo fajn doseči neko sistemsko rešitev, pa naj bo to preko PZS, KZS, STO, CIA, KGB... pač, ena organizacija/konzorcij/karkoli, ki bi združevala in imela lobistično/pogajalsko moč za dokončno legalizacijo poti kot so npr. zrihtali v Švici, Italiji, na Tirolskem. Tak kot je sedaj - "vsak v svojem gozdičku, pa me briga za ostale" - pa se ne bomo mogli dolgo it :?

Maac
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
Prispevkov: 4003
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Jabooz »

Se dela na tem.
Ipak sem jaz pred leti prvi registriral odprimopoti.si.
Pa termin turno ... nisem jaz privlekel na plan. Jaz bi ga zakopal, če bi ga lahko.
Prosim PZS (in njihovi turni člani) da prevzema odgovornost za svoje početje.
Ko nova vlada, razdeljuje ljudi na podlagi dogodkov izpred 75 let in se pizdi, če ima kdo kaj za povedati.

Bomo stopili skupaj in naredili spremembo zakonodaje, ampak ne mi poskušat biti simpatični z terminom turni. Pliz.
Uporabniški avatar
cebe
član
Prispevkov: 3652
Pridružen: 23 Sep 2010 19:28
Kraj: ZaBajto, Prebold
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a cebe »

Jani, 6.6. si ga, ponovno, to ti zeli Mac povedat... ;)
...live for something or you'll die for nothing!
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
Prispevkov: 4003
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

Odgovor Napisal/-a Jabooz »

Seveda, pa bombo na Nagasaki sem tudi jaz vrgel.
(Ker sem jo omenil)

Turni naj gre na turo, magari na turo okoli Balatona.
Gorski pa naj gre v gore. Jaz bajkam po gorah.

Zavedam se da ta (ki ga ne bom vec niti omenil) termin ne bo izginil.
Prosim le, da me ne posiljujete z njim, kako je to dobro zame.

Z vidika zakonodaje se v desetih letih od uvedbe tega, ni spremenilo dejansko nic. Zakon o gozdovih, zakon o planinskih poteh, uredba o voznji v naravnem okolju.

Ja, drzi, da lahko grem na tecaj za vodnika tega kar ne omenjam vec, ampak to le kaze, da je v ozadju nekaj drugega, kar lahko zakljucim z besedami novodobne traktor politike, : Ne vidim nic spornega. Resevali smo zivljenja.......svoja
Odgovori