Prelaz Vršič (Julijske Alpe; Gorenjska)

Odgovori
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Prelaz Vršič (Julijske Alpe; Gorenjska)

Odgovor Napisal/-a urbe »

naslov: PRELAZ VRŠIČ (JULIJSKE ALPE; GORENJSKA)
tip ture: XC/all mountain

težavnost: 3
razglednost: 3
tehnika vožnje: 3
kondicija: 3—4

izhodišče: Kranjska Gora
dolžina ture: 30 km
čas vožnje: 2 uri
absolutna višinska razlika: 879 m

kratka oznaka ture: malo bolj gorskokolesarska tura iz Kranjske Gore na razvpiti Vršič

opis ture: Iz Kranjske Gore se po labirintu ulic »prebijemo« na cesto, ki pelje v smeri prelaza Vršič. Za mostom čez Pišnico (pred jezerom Jasna oz. naseljem Ivana Krivca) zavijemo desno na makadam, ki pelje med V. Pišnico in jezerom in se čez nekaj sto metrov priključi nazaj na cesto na Vršič.
Pred naslednjim mostom čez V. Pišnico (pod hotelom Erika) zavijemo levo na markiran makadam, ki gre v smeri Koče v Krnici. Makadam gre malo gor-dol, nič posebnega.
Ko pridemo na Pl. v Klinu zavijemo desno na slabši kolovoz. Ob mojem obisku struga Suhe Pišnice ni bila suha, ampak kar precej vodnata, tako da sem moral najti najožji prehod čez njo. Po uspešnem prečenju poiščemo nadaljevanje kolovoza in na vršiško cesto se pripeljemo na ovinek št. 3.
Vzpon nadaljujemo po cesti mimo Mihovega doma (1085 m) v enega bolj strmih klancev (V4). Sledi vožnja mimo Ruske kapelice do Koče na Gozdu (1226 m). Odcep na staro cesto k Poštarskemu domu je levo nad razglediščem z info-tablami o okoliških znamenitostih. Na levi je hiška, malo naprej pa TNP info-stebriček z oznako za prepoved kolesarjenja. Cesta je v resnici nekakšna travnata mulatjera, ki je na nekaterih mestih malce zasuta s kamenjem, sicer pa se lepo počasi vzpenjamo (V3) k Poštarski koči (1688 m).
Od Poštarske koče imamo dve možnosti spusta: ali po poti vzpona nazaj ali pa po asfaltu. Če se odločimo za asfalt se najprej spustimo k Tičarjevemu domu, prečimo dejanski vrh prelaza Vršič (1611 m) in damo gasa dol po serpentinah.
Prvi off-road spust se začne pri Koči na Gozdu, kjer zavijemo desno na singlco, ki se pozneje razširi v nekakšen kolovoz. Nazaj na cesto se pripeljemo na ovinku (št. 8?) pod Rusko kapelico.
Drugi odsek se začne pri »daljnovodu« na ovinku nad Mihovim domom, kjer spet zavijemo desno na singlco, po kateri pridemo na makadam, ki povezuje ovinek št. 3 in Pl. v Klinu. Zavijemo desno proti planini, prečimo strugo Pišnice in se po makadamu peljemo proti K. Gori.
Bajkamo mimo jezera Jasna in čez most čez Pišnico. Takoj za mostom zavijemo ostro levo na pot, ki gre v dolino Male Pišnice. Na prvem razcepu pa zavijemo ostro desno in se po singlci pod »daljnovodom« peljemo gor-dol proti izhodišču v Kranjski Gori.

značilnosti in posebnosti na poti: Ruska kapelica, Ajdovska deklica, Prisojnikovo okno, v glavni turistični sezoni gost avtomobilski promet (»avto sejem« na Vršiču)

variante avtorja: Za preskusit bi bila še bajkabilnost spusta po markirani poti, ki se začne na enem od ovinkov (1425 m) pod Erjavčevo kočo in se konča na dolgi ravnini pri Koči na Gozdu. (Murglcan, 12. 1. 2010: ta varianta je bajkabilna!)
Če vzpon ni bil dovolj utrudljiv, se lahko nazaj grede še zategnemo do Koče v Krnici.
variante drugih:

koristne informacije: Opisano stanje je iz leta 2002, tako da so se razmere na off-road poteh lahko spremenile.

avtor in viri: Urbe, M. Paternu: Strme kolesnice
zemljevid: klikni
fotografije in drugo gradivo: film Juriš na Vršič (https://www.youtube.com/watch?v=M4PWDfAbEfs)
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Odgovori