Tošč iz Škofje Loke (Polhograjsko hribovje, Gorenjska)

Odgovori
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Tošč iz Škofje Loke (Polhograjsko hribovje, Gorenjska)

Odgovor Napisal/-a urbe »

naslov: TOŠČ IZ ŠKOFJE LOKE (POLHOGRAJSKO HRIBOVJE, GORENJSKA)
tip ture: XC/popoldanska tura

težavnost: 3—4
razglednost: 3—4
tehnika vožnje: 3—4
kondicija: 4

izhodišče: Škofja Loka
dolžina ture: 25 km
čas vožnje: 2 uri (neto)
skupna višinska razlika: približno 900 m

kratka oznaka ture: Popoldanska tura na Tošč s povratkom v Škofjo Loko preko sv. Ožbolta in sv. Andreja

opis ture: Iz parkirišča pri puštalskem štadionu se zapeljemo do puštalskega gradu in za njim zavijemo desno v smeri kažipota v dolino Hrastnice.
Po dolini bajkamo ves čas po glavni cesti in po skoraj šestih kilakih pribajkamo do domačije Logar, pri kateri na razcepu zavijemo levo proti domačiji Kozjek.
Bajkamo po glavnem makadamu in se ne menimo za razne odcepe k Vodniku ali Žirovniku idr. Vzpon je na nekaterih delih precej zahteven (V5), vendar je večina vzpona kategorije V2–V3.
Pri domačiji Kozjek zavijemo desno okoli glavne hiše (Pozor na nemškega ovčarja, ki je večinoma odvezan in »zelo rad« pride v bližino kolesarja!) in se po precej gruščnatem kolovozu (V5) povzpnemo še višje do odcepa za Gontarsko planino in Govejek.
Nadaljujemo naravnost po makadamu v smeri markacij proti Gontam. Makadam gre malo gor, malo dol, nekateri odseki so malo bolj strmi.
Pripeljemo se na »sedlo« Jame, kjer je križišče več poti. Izberemo markirano singlco, ki gre desno gor v smeri oznake za Tošč. Tu se začne približno dvajset minutno guranje bajka na vrh Tošča (1021 m). Vmes so tudi bajkabilni odseki, vendar je še vedno več guranja.
Sledi zelo atraktiven spust po markirani singlci v smeri proti Selu nad Polhovim Gradcem. Spust večinoma poteka dol (S4–S5) z dvema kratkima odsekoma S6, nekaj pa je tudi kratkih in intenzivnih vzponov. Spust je v celoti bajkabilen; razen na enem mestu je bolje malo zapešačiti, ker je singlca preozka za bajkanje in levo dol je precej prepadno, včasih pa je treba uporabiti »speedway« tehniko. Strm spust se po približno 15 minutah konča pri cerkvi sv. Jedrti (746 m).
Od cerkve gremo desno po makadamu do razcepa pri peskokopu, kjer bajkamo naravnost (desno se vrnemo nazaj v dolino Hrastnice in Škofjo Loko).
Kmalu pridemo na asfalt in v Selo nad Polhovim Gradcem. Tu je možnost okrepčanja ali dopolnitev zalog pijače v kmetiji odprtih vrat Ogrin.
Za Ogrinom je razcep: levo v smeri Črnega vrha, desno po makadamu do domačije Alič. Gremo levo, ampak pozor!, skoraj takoj je treba desno gor na slab, strm in markiran kolovoz (na drevesu je smerokazna tablica z napisom Črni vrh). Začetna strmina in podlaga sta kar intenzivni (V5–V6), vendar se pod vrhom Gradišča umiri in podlaga za nekaj časa izboljša. Na razcepu pod Gradiščem gremo desno, levi kolovoz gre proti kmetiji Kopač (kar je lažja varianta, če se odločimo za »obvoz« mimo Rožnika). Ker trenutno po tej poti vlačijo les, je podlaga zelo slaba, dva odseka pa sta spet precej intenzivna (V5). Ko pribajkamo do smerokaza, zavijemo ostro desno na makadam, po katerem se pripeljemo do domačije Alič.
Pri Aliču gremo naravnost po makadamu, ki se priključi z desne in tudi iz Sela nad Polhovim Gradcem ter je to malo lažja varianta vzpona.
Bajkanje nadaljujemo proti domačiji Polanc. Pod njo se začne asfalt, ki so ga položili letos poleti. Bajkamo čez dvorišče, sledi spust do križišča, kjer gremo desno proti sv. Ožboltu.
Ko se pripeljemo izza dolgega levega ovinka, zavijemo levo v kratek strm klanec, ki gre mimo lovske koče, proti cerkvi sv. Ožbolta (859 m).
Na severni strani cerkve poiščemo začetek spusta po markirani singlci k domačiji Janšč. Ko pridemo do domačije, bajkamo naravnost čez dvorišče domačije in nadaljujemo spust po razdrapanem kolovozu. Sledimo tudi tablicam z oznakami hrastovega lista.
Ko pribajkamo izza levega ovinka do gozda, je na desni »skrit« odcep markirane singlce, ki čez nekaj časa preide v kolovoz, nato makadam in nato spet kolovoz. Večina poti je spust, edino pri domačiji Drajner in preden pribajkamo k cerkvi sv. Andreja je nekaj rahlega vzpona.
Bajkamo mimo cerkve sv. Andreja in prečkamo asfaltno cesto na kolovoz, ki gre po levi strani okoli vrha Planina. Ignoriramo vse odcepe, ki gredo levo dol.
V desnem ovinku pri znamenju (543 m) se kolovoz razcepi v tri smeri: levo dol, naravnost po markirani singlci in desno. Bajkamo naravnost po markirani singlci! Spust je težavnosti okoli S3–S4.
Ko pribajkamo na konec singlce na širok kolovoz, zavijemo desno in nadaljujemo z bajkanjem proti Škofji Loki.
Ko kolovoz zavije ostro desno dol, gremo naravnost na strmo singlco (S3), ki se v spodnjem delu položi.
Ko pribajkamo na asfalt, zavijemo desno in se skozi Puštal vrnemo na izhodišče, tj. parkirišče pri puštalskem štadionu.

značilnosti in posebnosti na poti: znamenitosti Škofje Loke

variante avtorja: Ena od možnih variant (na zemljevidu označena s pikicami), da se izognemo asfaltu, ki se začne pod domačijo Polanc je, da pri smerokazu ne gremo desno proti Aliču, ampak levo dol. V strmem spustu pribajkamo do ostrega levega ovinka, kjer zavijemo desno na razdrapan kolovoz po katerem pridemo na sedlo med domačijama Presečnik in Rožnik. Zavijemo desno k Rožniku, kjer gremo spet desno na prečko, po kateri pribajkamo k domačiji Kartel. Zavijemo desno in se povzpnemo do na novo asfaltirane povezave Polanc–Hrastnica. Na asfaltu zavijemo levo proti sv. Ožboltu, naravnost oz. desno bi pribajkali k Polancu.
Na razcepu kolovozov pod vrhom Gradišča gremo lahko tudi desno proti kmetiji Kopač. Kolovoz je v prvi polovici res kolovoz (zaradi spravila lesa), druga polovica pa je bolj zaraščena in skoraj bolj deluje kot singlca. Prečka se konča na makadamu nad kmetijo Kopač, kjer zavijemo desno v strm klanec, ki nas pripelje do razcepa: naravnost proti Rožniku ali desno k Aliču.
variante drugih:
• Joc53:
Za tiste, ki se bojijo psov (sam sodim mednje): na zadnjem levem ovinku pred domačijo Kozjek se desno odcepi zelo strm ozek kolovoz (odcep je komaj viden, najprej 10 m peš, nato V5–V6, v suhem), ki se po zgornjem robu travnika vzpne na pot v Jame. V bistvu tako presekamo ovinek mimo Kozjeka. Na zemljevidu je ta varianta označena z modro barvo.
• Gerapa: Namesto strmega spusta po travniku od cerkve Sv. Ožbolta do domačije spodaj, na vzhodni strani cerkve poiščemo precej položno singlco po gozdu, ki nas pripelje do klopce ob asfaltni cesti v dolino Hrastnice. Takoj za klopco zavijemo levo v gozd na slab kolovoz, ta pa nas pripelje do domačije pod cerkvijo.

koristne informacije: Najboljša varianta parkiranja je v Puštalu pri štadionu oz. mostu čez Poljansko Soro, kjer tudi začnemo turo.
Po turi se lahko okrepčamo pri Homanu na Mestnem trgu.

avtor in viri: Urbe, Marko Paternu: Strme kolesnice
zemljevid: zemljevid Škofje Loke
fotografije in drugo gradivo: razgled s sv. Ožbolta: proti Škofji Loki / film
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Odgovori