KRN-TOLMIN (Tolmin; S. Primorska)

Odgovori
SimonS
član
Prispevkov: 7
Pridružen: 18 Apr 2005 17:54

KRN-TOLMIN (Tolmin; S. Primorska)

Odgovor Napisal/-a SimonS »

naslov: KRN-TOLMIN (TOLMIN; S. PRIMORSKA)
tip ture: all mountain, FR, DH

težavnost: 3-5
razglednost: 4
tehnika vožnje: 3-5
kondicija: 4

izhodišče: Krozna tura. Izhodisce lahko izberes kjerkoli ti odgovoarja
dolžina ture: cca 35km
čas vožnje: 4-5ur
skupna višinska razlika: 1000m

kratka oznaka ture: Prijetna tura z velikim vzponom ter dolgim razgibanim spustom. Vecino casa prezivis v neokrnjeni naravi

opis ture: Jaz sem zacel turo iz moje vasi Ladra (200m/m). Moja lenoba me je prepricala, da sem prvi vzpod do vasi Krn (cca 7km asvaltne ceste na 900m/m) opravil z avtom. Ko prides v Krn gres v kriziscu samo naravnost za smir "mrzli vrh". Nekaj casa je se asvalt potem pa se zacne prava dogodivscina. Gozd, mir, tisina. Tu velja zlato pravilo. Vedno se drzi glavne leve poti! Glej table za Pretovc, puscavnikovo jamo, mrzli vrh. Tik ob poti je omenjena jama. Splaca se ustaviti za minutko in si ogledati kraj, kjer je kar 18.let zivel moski, dokler ga ni tragicno zasul snezni plaz. Pot se ves cas vzpenja. Vzpon je zaradi slabe poti kar zahteven. Obcasno je bolje prijeti kolo za usesa in.... No, ko prides na konec gozdne poti vidis lovsko koco. Tu je tudi prakticno najvisja tocka 1150m/m. Tu lahko izbiras lazjo varjanto desno. Lepa urejena pot v Zatolmin (ne vem, ker se nisem sel, ampak lovci - lenobe hodijo z avtomobili po njej). Stari ljudje bi rekli. "A smo se za to boril?!?" in tako gremo levo in po poti za planino MEDERJE. Sedaj se odpre precudovit pogled na hribe in doline. Tu se splaca nadeti scitnike (ki sem jih pustil doma.....) ter spust po poti oz. kar direktno po travniku. Pot gre mimo parih malih planin in se potem zakljuci na slabsi vojaski muletieri. Pazite na mozne ograje ter pregrade! No spust se konca pri cerkvici iz vojne - Javorci. Ogled obvezen! Potem se malo ravnin, malo spustov v Zatolmin. Vmes je se izvir zdravilne pitne vode (hmmm nisem se odkril, kaj bi pozdravila, razen zeje...). Iz Zatolmina potem nadaljujete po lokalni cesti nazaj proti izhodiscu ture. Izhodisce je lahko Ladra in potem proti vasi Krn, lahko je Kamno in potem po bolj strmi, a krajsi poti na Vrsno in Krn.
Pitne vode je na poti dovolj, hrana (koze) pa so bile hitrejse od mene...

značilnosti in posebnosti na poti: Zelo zazeljena zascitna oprema. Polno vzmeteno kolo

variante avtorja: Varjant je ogromno. Vse prepuscam tvoji zelji. Oglej si zemljevid
variante drugih:

koristne informacije: Pot je cudovita v vsakem letnem casu (razen ko je sneg). Priporocam da turo pricnete na Volarjih, da se malo ugrejet pred vsponom. Lahko turo zacnete tudi v Zatominu, kjer je gostilna z odlicno hrano!

avtor in viri:
zemljevid: http://www.email.si/apps/es_gallery/a.php?id=5790
fotografije in drugo gradivo: http://www.email.si/apps/es_gallery/a.php?id=5790
Odgovori